Eindexamen – oude en nieuwe tradities

Eindexamen – oude en nieuwe tradities - Partyfurniture

Na jaren lang ploeteren op de middelbare school, is het voor onze oudste zoon ook zo ver: het eindexamen! Spannende tijd. En dan ineens die aankondiging op 24 maart: de eindexamens gaan niet door…!! Wat een besluit… Sinds het bestaan van het centraal eindexamen is er pas eenmaal eerder dit besluit genomen, in 1945. De reden ligt voor de hand. Maar dit jaar dus ook, jeetje…

We moeten dit even laten bezinken. Dit betekent geen stress van de laatste loodjes, geen laatste kans met het centraal examen. Dit betekent dat ineens de laatste afronding van de schoolexamens veel belangrijker wordt. En geen laatste schooldag met eindexamenstunt, geen eindgala, geen diploma uitreiking zoals altijd, geen eindexamenfeestjes. O, wat had ik ze dit anders gegund… Deze mijlpaal komt namelijk voor veel leerlingen nooit meer terug! En de vraag is: wie heeft hier meer last van? Wij, de ouders, of de leerlingen zelf?

Maar de afronding gaat in elk geval goed. En bij het binnenkomen van de laatste punten op Magister, trekken wij zelf de conclusie: hij is geslaagd! We hangen de vlag uit. Met zijn rugzak uiteraard. We zijn blij en vieren ons eigen kleine feestje.

Geslaagd in Coronatijd bij vlag heisen

Een mooie Nederlandse traditie: de vlag met een tas eraan, of schriften. Het geeft een vrolijk beeld in de straten. Ook als je niets te maken hebt met de (stress) van de eindexamens, weet je dat het weer zover is: vandaag zaten veel leerlingen (en hun ouders) in spanning. En nu zijn ze blij en opgelucht. Overal zijn feestjes, soms tot diep in de nacht. De vlagtraditie is eigenlijk nog niet zo heel oud. In de jaren 50 hingen de eerste scholen de vlag uit als de leerlingen waren geslaagd. Dat werd al snel overgenomen door mensen thuis. Het was tenslotte een prachtige mijlpaal, een feest dat moet worden gevierd. Ook worden elk jaar traditioneel rozen gegeven als cadeau. En er zijn feestjes, overal feestjes.

 

Een Nederlandse traditie: de vlag met boekentas.

Dit jaar is 4 juni uitgeroepen tot nationale vlag-dag voor de eindexamenkandidaten. Bij ons hangt de vlag al die tijd vrolijk te wapperen.

 

Maar hoe doen ze dit in andere landen?

Iedereen kent de beelden uit Amerika.

Geslaagd voor examen op zijn Amerikaans

Graduation Day, vierkante hoedjes in de lucht, een jaarboek en een senior prom. Leerlingen kijken er al jaren naar uit. Ouders op klapstoeltjes voor de school, een directeur of rector die een toespraak houdt. En dan gooit iedereen tegelijkertijd het hoedje in de lucht. Iedereen is blij en opgelucht. De toekomst kan beginnen.

In Italië, Argentinië en Oxford UK doen ze dit heel anders. Daar hebben ze de gewoonte om eindexamenkandidaten te besmeuren met ketchup, room en allerlei andere plakkerige etenswaren. In Italië en Argentinië zijn dit veelal kleine feestjes. Maar in Oxford wordt dit ‘Trashing’ groots aangepakt. Naast etenswaren worden studenten ook nog overgoten met confetti en glitters. Een grote plakboel. Er zijn zelfs regels voor bedacht. Zo moeten de materialen bijvoorbeeld afbreekbaar zijn in verband met milieuwetgeving. Wij kunnen ons voorstellen dat deze versierde leerlingen niet overal even welkom zijn in deze toestand. Maar op straat geeft het een bont gezicht!

Traditie vieren eindexamen in Italië, Argentinië en Oxford

In Noorwegen hebben ze helemaal een fantastische traditie: Russefeiring. Deze traditie bestaat al ruim 100 jaar. Het komt vanuit Denemarken: daar was de Russ een soort inwijdingsritueel voor studenten, vergelijkbaar met een ontgroening. Tegenwoordig trekken de eindexamenkandidaten in Noorwegen tussen 20 april en 17 mei feestend door het land. Iedereen is gekleed in een gekleurde overal, rood of blauw, een russebukse. In vaak gekleurde busjes toeren ze door Noorwegen. Er wordt gefeest, er zijn festivals, er wordt vrijwilligerswerk gedaan en ze doen gekke en bijzondere opdrachten. Slagen ze voor de opdrachten, dan verdienen ze een trofee die vervolgens aan de baret wordt bevestigd, de ‘russeknuter’. 17 Mei is uitgeroepen tot een nationale feestdag, de laatste dag van deze periode. Dit wordt gevierd in het hele land. Op deze dag wordt de russkrant verkocht, die door de leerlingen is gemaakt. Ook zijn er in het hele land optochten waarbij de leerlingen door de stad lopen. Daarna beginnen de eindexamens in Noorwegen.

Noorse traditie vieren eindexamen

 

Eindexamen 2020

Maar dit jaar is alles anders. Maar wat doen we dan wel? Scholen worstelen met de vraag of er een diploma-uitreiking georganiseerd kan worden en zo ja, hoe dan? Veel onzekerheden. Vooruit kijken is lastig. Wat vandaag geldt, kan volgende week weer anders zijn. Vooral heel erg jammer voor de eindexamenleerlingen, want deze mijlpaal komt niet meer terug. Maar niet vieren is geen optie. Daarom geven wij hier onze tips om deze mijlpaal toch te vieren, op de 2020 manier!

 

  1. Vier een feestje thuis. Nodig je beste vrienden uit en organiseer een BBQ-avond. Met een kleine groep en de nodige afstand uiteraard.
  2. Maak een groepsfoto op 1,5 meter afstand. Deze moet natuurlijk op Insta.
  3. Plan alvast een eindexamenfeest in voor over een paar maanden. Als je dit nu al plant, ben je misschien wel één van de eersten.
  4. Organiseer een reünie zodra het weer kan. Iedereen is dan uitgewaaid naar een vervolgopleiding, maar hoe leuk is het om elkaar dan nog een keer te zien! En ik denk dat de feestvreugde er dan niet minder om zal zijn.
  5. Op wat voor manier de diploma’s ook worden uitgereikt, maak er een feestje van! Organiseer iets kleins thuis, of vraag mensen om te komen toasten in een drive-by in de straat. Zet iemand neer die een ballon aan de auto/fiets/brommer maakt, bij een volgende tafeltje kan iedereen een glaasje ophalen om te toasten en tenslotte toast je met elkaar. Een grote optocht in de straat. Zet desnoods hard de muziek aan. De buren zullen dit voor één keer niet erg vinden. Misschien sluiten ze wel aan in de rij!
  6. Bedenk een nieuwe traditie en zet deze massaal op insta. Deel de originele foto's van de diploma-uitreiking.

Kortom, laat deze bijzondere gebeurtenis niet zomaar voorbij gaan! Iedereen heeft er hard voor gewerkt en dat verdient een feestelijk moment!!!

Wij feliciteren alle geslaagden van dit jaar en wensen hen een hele fijne tijd toe!!! En vergeet niet, 2020 is een bijzonder jaar! Jullie gaan de geschiedenisboeken in! Jullie  staan namelijk nu al vernoemd op Wikipedia!!! Wow, dat kan bijna niemand zeggen.

En wil je toch een klein feestje organiseren? Verwen je zelf, of laat jezelf verwennen met een hele stoere BBQ.

Drumgrill olievat bbq sfeerDrumgrill olievat bbq

En zoek je nog aankleding zoals een statafel of leuke lampjes? Kijk dan eens op www.partyfurniture.nl

Statafel tbv eindexamen           Partyverlichting

 

 

Veel plezier gewenst!!!

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Titel

Commentaar