Hoe vier je een gezellige Kerstavond met pubers?

Hoe vier je een gezellige Kerstavond met pubers? - Partyfurniture

Iedereen die pubers in huis heeft rondlopen of -hangen, zal dit herkennen: hoe zorg ik ervoor dat het een gezellige kerstavond wordt, voor iedereen, ook voor de pubers? Pubers kunnen tenslotte ontzettend hun stempel drukken op het moment dat zij het niet naar hun zin hebben en omdat wij zelf graag genieten op dit soort avonden, bedenken we van tevoren hoe we dit voor iedereen leuk kunnen maken. Dan zijn de avonden zeker geslaagd! Als ouders van drie echte pubers (van 17, 16 en 12 jaar) noemen we onszelf ervaringsdeskundigen en delen we graag onze tips.

 

# Tip 1 – De liefde van de puber gaat door de maag!

En daar is niks mis mee met kerst. Dan wil iedereen toch iets extra lekkers op tafel? Al maanden van tevoren worden we gespamd met allerlei feestelijke gerechten, dus aan inspiratie geen gebrek.

Maar al die nieuwe lekkere culinaire gerechten zijn niet voor iedere puber de grootste wens. En over het eten willen we geen gedoe, dus gaan we ze betrekken. Natuurlijk moet je dit vooral aan je eigen puber vragen, maar ik deel eerlijk de antwoorden die ik kreeg.

Puber nummer 1, een jongen van 17 antwoordde als volgt: “Weet ik veel. Lekkere hapjes ofzo. Carpaccio of biefstuk. Ik zou het echt niet weten.”

Puber nummer 2, een meisje 16 jaar was iets origineler en stelde het volgende voor: "Sushi, want ik eet altijd het liefst sushi. Of kalkoen zoals in Amerika met een hele volle tafel met heel veel kaarsjes!"

Zelfgemaakte Sushi

Puber nummer 3, een jongen van 12, blijft de kleinste maar wordt stiekem ook al groot natuurlijk, antwoordde: "Gourmetten!"

We zullen eens kijken wat het wordt. Ik had zelf in gedachte om een selectie van hapjes te maken, zodat er voor ieder wat wils bij zit. Kun je ook makkelijk rekening houden met dieetwensen en kun je lekkere vegetarische en veganistische kersthapjes maken.

En natuurlijk mag een dessert niet ontbreken. En voel je niet beledigd als je puber een uur na het toetje in de koelkast duikt voor iets lekkers omdat hij/ zij zo’n honger heeft… dat hoort gewoon bij de leeftijd! Misschien kun je een after-dessert-gerecht-speciaal-voor-pubers voorbereiden: dat wordt vast enorm gewaardeerd! Kun jij nog rustig nagenieten van je kerstdiner met een kop koffie, een glas gemberthee of toch nog een glaasje wijn. 

 

#Tip 2 – wat zijn leuke originele kerstcadeaus voor pubers?

Een kadootje doet ook altijd wonderen voor de sfeer! Maar wat moet je ze nu weer geven?

Persoonlijk vind ik dit iets lastiger voor een puberjongen dan voor een pubermeisje. Meisjes zijn werkelijk met alles blij! Leuke sierraden, make-up, badspulletjes, badjas, boekjes, pennen, zeepjes, maskers, badschuim, een geurtje, een krultang, een mooie trui die eigenlijk net buiten het kledingbudget valt, een nieuwe broek want de gaten op de knieën zijn nu toch wel heel koud, een sportlegging die ook hele dagen naar school gedragen moet worden en waarvan je er dus minimaal twee in je collectie wil hebben, een stoere muts het liefst van een exclusief merk, iets leuks voor op de kamer, lampjes, fotolijstjes, nieuwe hockeytas, nieuwe schooltas, tennisracket, een voetbal, etc. Voor jongens vind ik dit iets lastiger. Toch lukt het elk jaar weer. Nieuwe voetbalhandschoenen voor in de winter, of keepershandschoenen, sportoutfit, happy socks, een sporttas, een nieuwe game, een cadeaubon van een favoriet kledingmerk, een nieuwe trui (want sinds de invoering van het kleedgeld is een trui ineens ook een cadeau), een abonnement op On that Ass (iedere maand een nieuwe boxershort), een basketbalnet, een boksbal, een nieuwe prullenbak (kleine hint!), een speakerset, een powerbank, draadloze oortjes want die zijn altijd kwijt, een extra oplader (want deze hebben vaak pootjes en zijn ook altijd kwijt – hebben ze daar ook abonnementen voor trouwens?), een bidon, etc. De wens van een klein koelkastje voor op de kamer heb ik ook wel eens gehoord, maar nog nooit ingewilligd.
Dit jaar staat een fitnessapparaat op het wensenlijstje. Eens kijken wat hiervoor de mogelijkheden zijn… Anders wordt het een set gewichten of een ouderwets springtouw want daarmee blijf je echt in shape.

 

Tip 3 – Wat zijn leuke kerstkado’s voor het hele gezin?

Kerst draait toch om samen zijn. En aangezien we door het jaar heen allemaal hele drukke agenda’s hebben die vaak niet op elkaar aansluiten, genieten we in de kerstvakantie extra van samen zijn. En dan is het hartstikke leuk om samen op pad te gaan. Een beleving als cadeau is origineel en iedereen heeft er wat aan. Met het hele gezin een dag naar een pretpark, een kookworkshop, een stedentrip, ijskarten of wat dacht je van abseilen vanaf de Euromast?? Niet goedkoop maar gegarandeerd een succes! Of geef je puber een eigen moment: een dag weg met pap of mam. Of met een hotelovernachting erbij. Leuk voor in de kerstvakantie! Ook heb ik een keer het ‘spel’ Vertellis besteld. Alleen de slogan op de doos vind ik al fantastisch: ‘even geen mobiel, maar aandacht voor elkaar’. Kun je meteen gebruiken na het kerstdiner. Het spel 30 seconds is trouwens ook vaak een succes. Te spelen door jong en oud, in teams of individueel.

Spel Vertellis

 

# Tip 4 - Wat zijn originele kerstcadeaus voor mannen? Ook leuk voor vrouwen trouwens!

Een boek, een geurtje, een tijdschrift, kaarsen, een nieuwe pan, dat kan natuurlijk gewoon. Maar je wilt natuurlijk liever scoren met een origineel cadeau. Er zijn allerlei websites met leuke gadgets en nuttige cadeaus, veel te veel om op te noemen. Maar hierbij een paar originele ideeën waar hij zeker blij van wordt: een stoere statafel Gandria. Meteen handig voor die oud- en nieuwparty die je hopelijk dit jaar wel kunt organiseren.

Robuuste statafel Gandria. een stoere hangtafel met houten blad en stapelbaar zwart frame

Of anders een prachtige stoere vuurschaal gemaakt van cortentstaal. Een echte eye-catcher in de tuin en heerlijk voor tijdens de winter BBQ-avonden. Fikkie stoken vinden pubers ook meestal wel een succes. Of inderdaad die hele mooie nieuwe BBQ. Daar denken we vaak niet aan in deze periode van het jaar, maar de winter BBQ is ongekend populair geworden! Een mooie drumgrill of een stoere barrelQ is echt een fantastisch cadeau! En geheel volgens de laatste trend waarin we veel meer buiten verblijven, want gezonder en veiliger, kleden we graag onze tuinen verder aan. En ben je van plan om zelf een mooie tuin overkapping te maken of heb je een veranda met overkapping? Dan is een heater in deze donkere maanden een goede oplossing om wat warmte te creëren.

Grote vuurschaal rond gemaakt van cortenstaal

Met een heater kun je je overkapping aankleden. Ook handig voor de BBQ avonden in de zomer. En tegenwoordig zijn er hele elegante exemplaren te verkrijgen; echt een prachtig cadeau van de Kerstman! En wil je echt uitpakken? Kies dan voor een overkapping met lamellen. Deze passen natuurlijk niet onder de kerstboom, maar een mooie plaatje kan natuurlijk in een enveloppe.

Olievat bestemd voor bbq en / of vuurkorf 

 

# TIP 5 – Insta-waardige foto's! Hoe maak je van kerst een Insta-foto of een Snap-moment?

Hier zijn pubers echt gevoelig voor: de juiste insta-foto of de juiste snap!

Zorg dat je tijdens het kerstdiner een paar mooie insta-momenten hebt: leuke hapjes op tafel, een mooi gedekte tafel, cadeautjes ingepakt in een mooi papier onder de kerstboom, een heuse kerstkalkoen of sterretjes bij het nagerecht. Vraag vooral aan je pubers wat zij een mooie foto vinden. Gun ze af en toe hun insta- of snap-moment, dan blijft het zeker gezellig!

 

# TIP 6 - Een gezellige lange kerstavond met pubers - Hoe vul je je kerstavond?

Ten eerste blijf je zelf natuurlijk het liefst lang aan tafel zitten. Maar neem gerust de tijd tussen de gerechten door. Doe spontaan een spelletje of laat ze even zelf op hun telefoon zitten om te informeren bij hun vrienden. Niet te strak, dat scheelt in de stress. En qua kleding kun je je ook maar beter niet te druk maken. Als grapje kun je altijd een set gezellige foute kersttruien kopen. Maar een hoodie aan de kersttafel vinden wij ook geen probleem. Er komt een moment dat zij zich vanzelf wel weer wat gezelliger willen aankleden. Bij meisjes komt dit moment vaak wat eerder 😊

En dan is het kerstdiner opgegeten door hongerige monden, zijn de kerstkadootjes uitgepakt, en dan… Hoe verleng je het gezellige moment?  Misschien heb je een cadeau gegeven wat meteen in gebruik genomen kan worden: hang het dartboard op en start een competitie, speel het spel Vertellis, of maak samen je nieuwe fotowall voor in de hal of op de WC. Een fotorekje kun je als gezinscadeau geven met een stapel afgedrukte foto’s. Babyfoto’s, vakantiefoto’s, familiefoto’s, foto’s van het afgelopen jaar, foto’s uitgeprint van het Insta-account van je puber, etc. Uitzoeken maar en ophangen. Brengt meteen weer mooie herinneringen boven en gesprekken op gang.

Als je een cadeaubon hebt gegeven kun je meteen op zoek naar die mooie trui, of die gave paar schoenen. Zelf laten kiezen is ook iets wat een puber over het algemeen een stuk gezelliger maakt. En als het dan echt over is met deze activiteiten, is een filmavond misschien nog een alternatief. Lekker met z’n allen hangen op de bank en kiezen uit een van de vele, vele kerstfilms op TV of Netflix.

Grote kans dat je puber er gezellig bij blijft. En daarna? Dan pakken ze alsnog hun telefoon en wisselen de leukste insta foto’s en snaps uit met hun vrienden. Maar dan heb je wel een leuke avond gehad, nieuwe herinneringen gemaakt en misschien wel een leuke insta-post gescoord!

 

# Tip 7 – Maak nieuwe kersttradities

Kerst en tradities zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! Ga maar na wat je vroeger ALTIJD deed met kerst. Sommigen gingen altijd naar de kerk, anderen hadden de gewoonte om samen de kerstboom op te tuigen, om chocolademelk te drinken en kerstkransjes te eten, een kalkoen te bereiden of juist die garnalencocktail. Als ik zelf terugga in de tijd dan bedenk ik: samen de boom versieren met kerstmuziek, eten van het mooie servies, konijn eten met lekkere zoete saus (gemaakt met peperkoek), oma's toetje (slagroom met aardbeienjam), en worstenbroodjes op kerstavond. Inmiddels hebben we onze eigen kersttradities: worstenbroodjes maken voor kerstavond, eten met familie, en meedoen aan de lokale hardloopwedstrijd op tweede kerstdag. Een hele goede afwisseling van al het eten, zeker ook voor de pubers! Maar een boswandeling met de hond is ook altijd een vast onderdeel. Evenals spelletjes spelen en het kijken van een heerlijke kerstfilm.

Zelfgemaakte worstenbroodjes

Bedenk maar eens wat jouw tradities zijn of kunnen gaan worden. Koop elk jaar een nieuw spel en speel dit de hele vakantie, ga op bezoek bij iemand die alleen is of stook een vuurtje in de tuin en rooster marshmallows. Maak elk jaar een nieuwe kerstversiering voor in de boom (en bewaar deze ook!). Kook allemaal een eigen gang voor het diner. Wel zo relaxed! Bezoek elk jaar een andere stad in de kerstvakantie. Of maak elk jaar die ene kerstfoto met een zelfde pose voor iedereen. Leuk om na een paar jaar terug te kijken! Maar vergeet vooral niet dat tradities van iedereen zijn dus laat iedereen, en vooral je pubers, meedenken! Want je wil toch graag dat ze over 10 jaar nog steeds aansluiten bij jouw kerstdiner? Wij wel!

Ik ga me verder voorbereiden op onze Kerstdagen. Dank voor het lezen van deze blog! Ik wens jullie een hele fijne kerst!! Geniet van elkaar, geniet van de pubers!

Ook leuke ideeën voor een kerst met pubers? Laat het ons weten via info@partyfurniture.nl 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Titel

Commentaar