Hoe steek je een vuurschaal veilig aan?
Of het nu zomer is of winter, vuurschalen en vuurkorven gebruiken we inmiddels het hele jaar door. In de zomer kan het in de avond afkoelen. En omdat we nog lang niet naar binnen willen, geeft een vuurtje net dat beetje warmte om langer buiten te blijven zitten. En in de winter zijn we natuurlijk al warm aangekleed maar brengt een knappend vuurtje warmte en gezelligheid en geeft bovendien een heerlijk gevoel van buitenleven. In Nederland is het buitenleven niet meer weg te denken, naar goed Scandinavisch voorbeeld.
Maar het is en blijft open vuur, met alle risico’s van dien. Daarom geven wij je graag tips om een veilig fikkie te kunnen stoken zodat je zorgeloos kunt genieten van het moment.
Ten eerste moet je zorgen voor een veilige omgeving. Vervolgens is het de kunst van het stoken zelf. We nemen je stap voor stap mee.
Zorg voor een veilige ondergrond voor je vuurschaal
Een vuurschaal of een vuurkorf moet op een goede ondergrond staan. Bij voorkeur een stenen ondergrond of op zand. Deze kan niet verbranden en is vaak niet zo kwetsbaar. Op een houten vlonder loop je het risico dat er een brandplek ontstaat. Op gras loop je het risico dat het gras in brand vliegt. Zeker in droge periodes kan dit gebeuren. Maar let op: ook een stenen ondergrond kan aangetast worden. Zo weten we uit eigen ervaring dat een vuurschaal in asfalt kan branden als het vuur lang genoeg aan blijft. Dat is onze herinnering aan een gezellige buurt-BBQ. Zorg dus altijd voor een extra beschermingslaag van tegels of (bak)stenen. Of zet de vuurschaal of vuurkorf in het zand. De tegels en stenen kun je makkelijk vervangen voor een ander exemplaar. Je kunt ook een vuurschaal of -korf kopen die niet op de grond staat, maar op pootjes. Dan is de kans een stuk kleiner dat je de ondergrond beschadigt. Höfats of BarrelQ hebben mooie exemplaren.
Zorg voor voldoende afstand voor je vuurschaal
Dat je zelf niet met losse haren boven een open vuur moet hangen is wel bekend, maar zorg ook voor een voldoende veilige omgeving. Een knappend vuurtje is een fijn geluid, maar betekent ook dat er wel eens brandende vonkjes kunnen wegspringen. Zorg dus altijd dat je vuurschaal niet in de buurt staat van bomen of struiken, droge bladeren, dor gras, een schuur, een schutting, een tafelkleed, een poef of een vloerkleed. Het kan allemaal vlam vatten. En staat er een (klein) windje? Vergroot de afstand dan nog een beetje meer. Let ook op je kleding. Heb je lichtontvlambare (synthetische) kleding aan? Kleed je dan even om!
Blusmiddelen bij de hand
Better safe than sorry… zorg bij open vuur dat je altijd iets in de buurt hebt om te blussen. Nee, geen water! Als je een emmer water op een brandend vuurtje gooit, kan dit door een enorme stoomontwikkeling juist een explosie veroorzaken. Zet een emmer zand klaar, gebruik een blusdeken of schaf een schuimblusser aan. Water in de buurt is overigens wel slim voor eventuele brandwonden. Veiligheid boven alles!
Hoe steek je veilig een vuurkorf of een vuurschaal aan?
Als je alles goed hebt neergezet, kun je beginnen met het aansteken van het vuur.
Maak een mooie stapel van verschillende stukken hout. Gebruik kleine stukjes (aanmaak) hout om te beginnen, eventueel in combinatie met (ecologische) aanmaakblokjes. Een paar oude kranten in een prop wil ook helpen. Makkelijk en goedkoop, maar minder goed voor het milieu. Daarbovenop leg je een paar blokken hout. Gebruik hiervoor altijd droog en schoon hout. Vochtig hout of bewerkt hout kan enorme rookpluimen geven en chemisch bewerkt hout kan zelfs schadelijke stoffen uitstoten.
Gebruik nooit vloeibare brandstoffen!!!
Zorg voor voldoende ruimte in de brandstapel, zodat er zuurstof bij kan komen. Gebruik dus niet teveel houtblokken in je brandstapel. Zonder zuurstof zal je vuurtje namelijk snel weer doven. Maak nooit gebruik van vloeibare brandstoffen zoals benzine, spiritus of lampenolie. Dit is levensgevaarlijk!!!
Als het vuur eenmaal brandt, kun je lekker genieten. Leg regelmatig een nieuw houtblok op het vuur. Doe dit rustig en gooi geen houtblokken met geweld op het vuur.
Geniet van een heerlijk knappend houtvuur! Ga eromheen zitten of staan. Een gezellig vuurtje is altijd mooi om naar te kijken en geeft een bepaalde sfeer. Hier ontstaan de mooie kampvuur gesprekken!
Marshmallows of glühwein
En wil je meer activiteit dan eindeloos in het vuren staren of gezellig kletsen, dan neem je een zak marshmallows en een paar lange stokken. Zeker succesvol met kinderen. Wil je eens wat anders? Zet een pannetje glühwein op het vuur. Dat is echt winters genieten! Onderaan deze blog staat een recept.
Hoe doof je het vuur in een vuurschaal of vuurkorf?
Zorg ervoor dat je niet in het laatste moment van de avond nog houtblokken op het vuur gooit. Het is altijd het beste om het vuur uit zichzelf te laten doven. Dat is de schoonste oplossing en geeft de minste rook. Maar dit duurt soms te lang. Als de vuurschaal helemaal vrij staat en de wind geen enkele invloed heeft, kun je het vuur vanzelf uit laten gaan. Het heeft echter altijd risico’s. Het is veiliger om te zorgen dat het vuur echt uit is voordat je de vuurplaats verlaat.
Gebruik in elk geval nooit water om het vuur te blussen. Er kan zoveel stoom ontstaan dat de boel ontploft. Je kunt wel een emmer zand over het vuur gooien. Laat het vervolgens afkoelen en ruim alles de volgende dag pas op.
Vuurkorf die zelf dooft
Er zijn ook vuurkorven die je na gebruik helemaal kunt afsluiten. Höfats heeft een vuurkorf ontworpen waarbij je het vuur op elk gewenst moment kan doven. Het werkt zo: de bak waarin het vuur brandt, blijft staan. Het omhulsel kun je zodanig draaien dat het vuur aan de bovenzijde afgesloten wordt. Gebruik hiervoor wel vuurvaste handschoenen.
Welke vuurkorf of vuurschaal kies je?
Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Een vuurschaal komt het dichtst in de buurt van een echt kampvuur. Een vuurkorf geeft vaak een wat compacter vuur. Het voordeel van een vuurkorf is dat je de brandbare delen wat dichter bij elkaar houdt. Maar let op, door de openingen kunnen ook vonkjes naar buiten spatten. Een vuurschaal heeft als voordeel dat je een vuur stookt op de grond waar je makkelijk omheen kunt zitten. Net zoals vroeger op schoolkamp. Wij zijn bijvoorbeeld dol op de vuurschaal Fuera. Echt ouderwets fikkie stoken, daar houden wij van!
Recept glühwein
Wat heb je nodig?
- Een sinaasappel en eventueel een citroen als je van iets zuurder houdt
- Een fles rode wijn (hoeft niet de beste wijn te zijn, eigenlijk is elke rode wijn geschikt)
- 2 kaneelstokjes
- 3 steranijsjes
- 4 kruidnagels
- Eventueel een paar schepjes suiker toe te voegen naar smaak
- 2 el honing
- Een pan en een houten lepel
Hoe maak je het?
Maak de sinaasappel schoon en snijd deze in plakjes. Doe de wijn, de sinaasappel, eventueel de citroen, kaneel, steranijs, kruidnagels en suiker in een pan en verwarm deze zachtjes gedurende 10 minuten totdat het begint te dampen. Haal de pan op tijd van het vuur, anders verdampt de alcohol en dat is zonde. Laat het ongeveer 15 minuten trekken, voeg dan de honing toe en serveer direct.
Liever een alcoholvrije glühwein? Vervang de wijn dan door rode druivensap.
Geniet van de avonden buiten in de tuin, jaarrond, in de winter, lente, zomer en herfst!