Tips voor sfeervol buitenkoken in de wintermaanden!

Tips voor sfeervol buitenkoken in de wintermaanden! - Partyfurniture

Waarom wordt het buitenleven steeds populairder?

In Scandinavië weten ze dit al lang: buitenleven is vele malen gezonder! Weer of geen weer, buitenleven is het motto. Daar leggen ze zelfs baby’s buiten te slapen. Jong geleerd… Ook in Nederland is buitenleven niet meer weg te denken. En sinds 2020 weten we het helemaal zeker: buiten is beter dan binnen! Sinds de Coronacrisis is het buitenterras niet meer te missen.

De winter bbq was de afgelopen jaren al een opkomende trend. Deze trend breidt zich alleen maar verder uit. Niet alleen winter bbq’en is hot, maar zeker ook het koken op open vuur is trending. De huidige tijd, die wordt geteisterd door coronamaatregelen, zorgt ervoor dat er steeds meer gezelligheid op en rondom huis wordt gecreëerd. We blijven het thuis gezellig maken en natuurlijk net een beetje extra in de decembermaand. Alleen maar binnen zitten kan soms vervelen; daarom delen we in deze blog enkele tips voor sfeervol buiten vertoeven in de winter.

Vuurtje voor de warmte en gezelligheid

Er zijn genoeg mooie dagen in de winter om buiten te zijn. Heerlijk samenzijn in de buitenlucht met een lekker hapje en drankje. Met het gezin, de familie of met vrienden. Er zijn genoeg mogelijkheden om er warmpjes bij te zitten. Hieronder benoemen we een aantal mogelijkheden: 

De BarrelQ: 

De BarrelQ Big doet het altijd goed! De basis van de BarrelQ is een oliedrum die is omgebouwd tot BBQ. Naast een stoere barbecue is het ook een vuurkorf, een designmeubel, een buitenkeuken en een bijzettafel. En nog handig in gebruik ook. De BarrelQ is ready to go, je kan meteen beginnen. Geen ingewikkeld gedoe met schroefjes, boutjes en moertjes. Meteen de fik erin! Instant Grilling and Chilling.

 

 BarrelQ olievat als vuurton en tevens barbeque

 

Vuurkorf:

Vuurkorven zijn altijd sfeervol. Zet er een paar in de tuin en je krijgt meteen dat speciale gevoel. Voor vuurkorven geldt dat deze er in allerlei soorten en maten zijn. Van klein tot groot, van goedkoop tot duur.

Met Höfats hebben we een merk in huis dat het vuur op een bijzondere wijze weer in ons leven brengt. Prachtige design, vol vernuftigheden en gemaakt van hoogwaardig materiaal. Voor extra warmte op de koude dagen moet je echt eens gebruik maken van de stoere Höfats Cube vuurkorf. Het is een uniek product gemaakt van duurzaam rvs of cortenstaal. Wil je naar binnen, maar brandt het vuur nog? Geen probleem! Doordat de vuurschaal draaibaar is, kun je de korf omdraaien waardoor het vuur wordt afgesloten van zuurstof en het vanzelf zal doven. Dus geen brandende asdeeltjes of gevaarlijke vonken. Gebruik voor deze handeling wel vuurvaste handschoenen!

 

De Höfats Cube met gepatenteerd draaisysteem zodat doven geen enkel probleem is. Verkrijgbaar in zwart en cortenstaal 

Ben je uitgenodigd voor een buitenfeestje? Geen probleem met de Höfats Beer Box ben je zeker welkom. Dit stalen kratje is voorzien van een kartonnen inlay waar 20 flesjes bier inpassen. Natuurlijk zit er ook een bieropener op. Maar de krat is niet alleen bedoeld voor flesjes bier. Het kan worden gebruikt als grill, BBQ, vuurkorf, bijzettafel of kruk. Multifunctioneel dus!

 Höfats vuurkrat inclusief kartonnen inlay voor 20 flesjes

De Höfats bowl is een vuurschaal die in een handomdraai kan worden omgetoverd in een barbecue. Als losse accessoires heeft Höfats een rooster en planchaplaat in het assortiment. Ideaal voor een mooi winters gerecht. Klaar met eten? Verwijder het rooster en of de planchaplaat en het is weer een vuurschaal.

De Bowl van Höfats heeft 2 onderstellen, dus gemakkelijk om te bouwen van vuurkorf naar barbecue en andersom.Met een extra feature als een planchaplaat is het heerlijk bakken op de Bowl van Höfats

Höfats heeft ook gedacht aan de mensen die graag gezellig tafelen.Terwijl de vuurkorf of barbecue nog lekker op de achtergrond brandt, heb je met de Höfats spin 120 ook een sfeervol vuurtje op tafel. De spin is verkrijgbaar in 3 kleuren, namelijk zwart, goud en zilver. Wat een fantastisch leuk kerstcadeau!

De tafelspinner van Höfats in goud zwart of zilver. Siervuur op tafel

Vuurschaal

Wil je groots uitpakken Wanneer je met z’n allen in een kring om een vuurschaal zit? Dat kan met de vuurschalen van Fuera. De grootste vuurschaal heeft een diameter van maar liefst Ø150 cm. Deze cortenstalen vuurvreter is een kroonjuweel in elke tuin. De vuurschalen zijn gemakkelijk te onderhouden en weersbestendig

 Grote cortenstalen vuurschaal in de afmeting 90-120-150 cm rond

Lekker met een aantal mensen gezellig kletsen  rond een buitenvuur Daar hoort in de koude maanden een glaasje glühwein bij… Wist je overigens dat je zelf heel eenvoudig glühwein kunt maken boven een buitenvuur? Laat de pan met glühwein, inclusief kruiden, zachtjes opwarmen op een vuurkorf of in de open haard. Het zorgt voor een heerlijke geur!

 Recept glühwein:

Wat heb je nodig?

  • Een sinaasappel en eventueel een citroen als je van iets zuurder houdt
  • Een fles rode wijn (hoeft niet de beste wijn te zijn, eigenlijk is elke rode wijn geschikt)
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 steranijsjes
  • 4 kruidnagels
  • Eventueel een paar schepjes suiker toe te voegen naar smaak
  • 2 el honing
  • Een pan en een houten lepel

Hoe maak je het?

Maak de sinaasappel schoon en snijd deze in plakjes. Doe de wijn, de sinaasappel, eventueel de citroen, kaneel, steranijs, kruidnagels en suiker in een pan en verwarm deze zachtjes gedurende 10 minuten totdat het begint te dampen. Houdt het vuur laag, anders verdampt de alcohol en dat is zonde. Laat het ongeveer 15 minuten trekken, voeg dan de honing toe en serveer direct.

Liever een alcoholvrije glühwein? Vervang de wijn dan door rode druivensap. Ook leuk voor Dat zullen de kids ook waarderen! En anders is warme chocomel met slagroom voor hen ook fantastisch!

     Zelf gemaakte gluhwein

    Buitenkoken

    De echte kookfanaten op open vuur komen ook aan bod. Wat te denken van een

    White Fire, een heus kunstwerk in je tuin! Een prachtige designstuk dat een combinatie is van een vuurschaal, grill en BBQ. De vuurschaal is rond van vorm en staat op een voetstuk. De schaal vul je met houtblokken zodat je een vuurschaal hebt. De brede randen kun je gebruiken als grill of als plancha. De rvs ring van de White Fire heeft een diameter van 100 cm en daarmee is hij groot genoeg om er met  meerdere personen omheen te staan. Iedereen kan dan zelf bakken en braden, een soort buitengourmet idee. Eén ding is zeker: koud zul je het niet hebben!!

     

    De Tripod – oftewel de driepoot

     

    En dan het summum van buitenkoken op open vuur en nieuw in het assortiment van Partyfurniture: Valhal Outdoor.

    Deze driepoot, een tripod, is een standaard met een rooster die je boven een open vuur plaatst. Het rooster gebruik je als BBQ. Maar je kunt ook een zogenaamde Dutch Oven aan de driepoot bevestigen. Deze gietijzeren pan hang je aan de standaard en je maakt in de buitenlucht de meest heerlijke gerechten.

    Voor ons is het een nieuwe manier van buiten koken, maar het concept gaat terug naar de tijden van de oude Vikingen. Het is een heerlijke manier om samen buiten te genieten, zittend rond het kampvuur, met daarboven een lekkere geur van een gezonde maaltijd. Het is een mooie ervaring en een gezellige happening om op deze manier een avond samen door te brengen.

    De gietijzeren pan is een degelijke en duurzame pan. Gietijzer is geschikt om op hoge temperaturen eten te bereiden, zowel op open vuur als in een oven. Een gietijzeren pan gaat een leven lang mee. En wist je dat een gietijzeren pan geen anti-aanbak-laag heeft waar allerlei giftige stoffen in verwerkt zijn? Het is dus niet alleen duurzaam, maar ook gezond om in een gietijzeren pan te koken.

    Kortom, een multifunctionele uitbereiding van je buitenkeuken voor het echte outdoor gevoel! Je kan er de meest heerlijke gerechten op bereiden zoals erwtensoep, chili con carne, allerlei stoofpotjes, gestoofde vispannetjes, pannenkoeken, pizza, gamba pilpil, etc. Je kunt eindeloos variëren en uitproberen. Je kunt ermee bakken, braden, stoven, grillen en zelfs frituren.

    .

    Tripod van Valhal uitermate geschikt voor het koken op open vuurTripod van Valhal uitermate geschikt voor het koken op open vuur in sfeer 

    Een stukje geschiedenis. De Dutch Oven werd voor het eerst massaal gebruikt in Amerika. De Engelsman Abraham Darby zag rond 1700 in Nederland hoe gietijzeren pannen werden gemaakt met behulp van zandmallen. Hij is deze pannen eerst gaan produceren in Engeland. Vervolgens hebben de kolonisten in Amerika deze manier van koken massaal omarmd. Maar de term Dutch Oven is altijd blijven hangen! 

    Een skillet pan is een gietijzeren koekenpan die voorzien is van een kort handvat of steel van gietijzer en twee schenktuiten. Met deze pan kun je uitstekend kokkerellen op een open vuur. De skillet pan neemt de warmte van een open vuur goed op en verdeelt deze gelijkmatig over het gerecht. Je vlees, vis of groente wordt op deze manier gelijkmatig gegaard en krijgt een mooie bruine kleur. Een gietijzeren skillet pan kan op verschillende warmtebronnen worden gebruikt.

     

    Recept erwtensoep of vegetarische erwtensoep:

    Wat heb je nodig voor 8 personen?

    • 500 gram spliterwten
    • 400 gram schouderkarbonade of een blok tofu voor de vega-variant
    • Een knolselderij
    • 3 of 4 vastkokende aardappelen
    • 2 winterpenen
    • Twee preien
    • Twee grote uien
    • 3 laurierblaadjes
    • Een rookworst of twee voor de echte liefhebber, of vegan worstjes voor de vegetarische erwtensoep
    • Twee teentjes knoflook
    • 2 liter water
    • Eventueel augurk 

    Bereidingswijze:

    Breng het water aan de kook en voeg de spliterwten en de schouderkarbonade toe. Zet het vuur laag en laat 30 minuten pruttelen. Schep eventueel het schuim er regelmatig af.

    Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes van ongeveer 1cm. Maak de prei, ui en wortel schoon, en snijd  deze in kleine plakjes. Doe alle groenten in de pan, voeg de laurier toe en laat ongeveer 1,5 uur zachtjes koken. Roer regelmatig even door en breng eventueel op smaak met peper en zout. Haal het vlees uit de soep en snij het bot eraf en doe het vlees weer terug bij de soep. Vis de laurierblaadjes uit de pan. Voeg plakjes rookworst toe.

    Extra tip: strooi wat blokjes augurk toe aan de erwtensoep als je deze serveert. Eet smakelijk!! Extra leuk om te bereiden op je Dutch Oven!

     

    Verlichting

    En als finishing touch bij het buiten koken en buiten verblijven, mogen we de verlichting natuurlijk niet vergeten. Naast de diverse vuurelementen kun je de tuin, straat of andere buitenomgeving ook sfeervol inrichten met buitenverlichting. Verlicht je tuin of terras met sfeervolle lampjes, lichtslangen, tuinfakkels of lampionnen. De balvormige lampionnen van Nikki.Amsterdam! The.Ball zijn volledig waterdicht. Je zou deze dus ook nog in het zwembad of vijver kunt laten drijven. Bedenk eens hoe sfeervol dit zal zijn!

    Sfeerverlichting van Nikki.Amsterdam

    Of wat dacht je van de Suns lampen? Dat is buitenverlichting op zonne-energie. Slimmer kan het niet. Zet een lamp neer waar je het maar nodig hebt, of ontwerp een compleet draadloos lichtplan voor je tuin. Met de series Mr. Solar en Mrs. Solar heb je de vrijheid om het zo aan te pakken als je wilt.

    Suns lamp Kate voorzien van solarverlichting

    Hopelijk heb je met deze blog voldoende inspiratie opgedaan om het buitenleven voor jezelf in te richten. Voor ons mag het buitenleven komen, wij zijn er meer dan klaar voor!

     

    RELATED ARTICLES

    Titel

    Commentaar