Hoe kies ik de juiste parasol voor in de tuin? Klassiek, strak en modern of een hippe hawaï

Hoe kies ik de juiste parasol voor in de tuin? Klassiek, strak en modern of een hippe hawaï - Partyfurniture

11 keuzes en tips!

Parasols bieden bescherming tegen de zon, ze brengen sfeer en ze houden in de avond de warmte een beetje vast, kortom, parasols zijn multifunctioneel en daarom mogen ze niet ontbreken in je tuin. Er zijn zoveel parasols, we zien door de bomen het bos af en toe niet meer. Met deze blog helpen we je met je zoektocht. Er zijn verschillende keuzes die je moet maken en een paar dingen waar je op moet letten.

# 1 - Welke kwaliteit kies je?

Natuurlijk kiezen we graag voor kwaliteit. Maar je hebt kwaliteit en kwaliteit. Parasols heb je al vanaf zo’n 10 euro. Maar met zo’n parasol weet je zeker dat je er niet zo heel lang mee kunt doen. Daarom kiezen wij liever voor een betere parasol. En als je kijkt op de terrassen van een luxe restaurant, dan staan daar soms wel parasols van 5 tot 7 meter inclusief verlichting. Dat vinden wij voor thuis weer een beetje aan de dure kant. Maar heb je nu een mooie villa met een groot terras en misschien wel een zwembad? Dan misstaat zo’n luxe horecaparasol zeker niet. En bovendien gaan ze jaren mee!

Scolaro zweefparasol Astro met antraciet mat en ecru doek

Maar voor de meeste mensen geldt: we kopen een goede parasol die een aantal jaar mee gaat. En daarna willen we deze wel weer een keer vervangen voor een nieuwer model.

#2 – Kies je een staande middenmast parasol of een zwevende of hangende parasol?

Dit is altijd een lastige keuze. Een staande middenmast parasol, ook wel stokparasol genoemd, is over het algemeen moeilijker te gebruiken boven een tafel. Dan is een zweefparasol handiger. Een ander voordeel van een zwevende vrijhangende parasol, is dat deze iets wendbaarder zijn, zodat je vrij flexibel en makkelijk kan zorgen voor schaduw. Ook zijn de zweefparasols over het algemeen iets groter.

Scolaro zweefparasol Astro terracotta op een terras in Italië

#3 – kies je een flexibele of een vaste parasol?

Dit is natuurlijk afhankelijk van het gebruik. Gebruik je de parasol boven de tafel of een loungehoek en blijft deze vooral op deze plaats staan, dan kies je voor een wat zwaarder model. Zet de parasol in een stevige parasolvoet of verzwaar deze nog extra met tegels. Uiteraard kun je ook kiezen voor een grondanker, dit is de stevigste manier om een parasol te plaarsen. Wil je een hippe parasol die je makkelijk verplaatst of zelfs mee kunt nemen naar het strand? Kies dan een licht model van een paar kilo. Zo zijn er hele vrolijke hawaïparasols die je zo meeneemt op de fiets.

Hawaïparasols in diverse vrolijke kleuren op het strand

#4 – kies je een ronde parasol of een vierkante?

Uiteraard is dit een kwestie van smaak. Maar let er ook op dat bij een ronde parasol de hoeken wegvallen waardoor je een ander soort schaduw krijgt. Kies dan een iets grotere variant. Een parasol met een diameter van 3,5 meter geeft ongeveer dezelfde schaduw als een vierkante parasol van 3x3 meter.

ronde en vierkante parasols van Jan Kurtz

#4 – welke parasol is windbestendig?

Woon je aan zee? Dan heb je vaker te maken met een krachtige wind dan dat je een terras hebt in een bosrijke, beschutte omgeving. Heb je vaker te maken met een stevige wind, kies dan eerder voor een zwaarder exemplaar. Maar pas op. Elke parasol vangt op een gegeven moment teveel wind. En dan worden het gevaarlijke objecten. Daarom adviseren wij de parasols in te klappen zodra het niet meer comfortabel voelt om eronder te zitten.

#5 – Welk bedieningssysteem is het beste?

De eenvoudige lichte parasols klap je op met een push up systeem op eenzelfde manier als een paraplu. Hoe zwaarder en kwalitatief beter de parasol wordt, hoe beter ook het bedieningsmechanisme wordt.

Bediening met een gaslift: Door een gaslift is het opzetten of uitklappen van een parasol een licht klusje geworden. Zelfs de zwaarste exemplaren zet je in één handomdraai op.

 

#6 – welke parasolvoet kies je?

Simpele parasols prik je in het zand op het strand. Maar dit geldt natuurlijk niet voor de zwaardere exemplaren. Hoe groter en zwaarder de parasol, hoe zwaarder de voet moet zijn. Bij elke parasol staat vermeld hoe zwaar de voet minimaal moet zijn. Sommige parasolvoeten kun je zelf makkelijk verzwaren met betontegels. En de echte grote horecaparasols zet je niet in een voet maar veranker je in de grond. Het anker wordt in beton gestort. Deze speciale grondankers voor parasols kun je zelf plaatsen in de grond of je laat dit door een professional doen.

Plaatsen van een grondanker bij een horecagelegenheid in Eindhoven door PartyfurniturePlaatsen van een grondanker bij een horecagelegenheid in Eindhoven door Partyfurniture


En wist je dat er ook echte hippe parasolvoeten bestaan? Deze zijn niet alleen een parasolvoet, maar ook een plantenbak of bijzettafeltje.

Jan Kurtz parasolvoet ook te gebruiken als plantenbak en bijzettafel

#7 – wil je verwarming of verlichting onder je parasol?

Hou hier dan bij de keuze van de parasol rekening mee. Je kunt kiezen voor eenvoudige verlichting die oplaadbaar is. Deze verlichting klik je om de middenmast. Maar er zijn ook parasols waarbij verlichting ingebouwd kan worden, zoals veel zweefparasols en ook de horecaparasols van Scolaro. Wil je een heater bevestigen aan de mast van je parasol? Ook geen probleem. Zorg voor een goede bevestiging en past op dat je de juiste afstand bewaard tussen het doek en de heater. 

#8 – welke kleur kies ik voor mijn parasol?

Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Welke kleur past bij de uitstraling die je wilt hebben? En wil je effen kleur of juist een retro model met strepen? Of kies je voor een bonte hawaïparasol? Deze zijn er wel in 14 verschillende kleuren! Voor ieder wat wils!

Jan Kurtz parasol witte mast met taupe doek.

#9 – Parasols voor een feestje: in één keer een basisaankleding

Wil je snel een gezellige aankleding voor je tuinfeest? Kies dan een paar parasols die je op het terras of op het gras plaatst. Dit geeft meteen een sfeervol plaatje. Overdag geven de parasols bovendien beschutting tegen de felle zon en in de avond blijft de warmte er heerlijk onder hangen.

#10 - Hoe gaat je parasol het langst mee?

Zorg goed voor je parasol. Dat betekent dat je een parasol regelmatig schoonmaakt met een lichte veger of een beetje water en een zachte doek. Klap je parasol ’s avonds in en voorzie deze van een goede hoes.

#11 – Hoe creëer je veel schaduw op je terras?

Geeft een parasol onvoldoende schaduw op je terras? Kijk dan eens naar losstaande overkapping. Deze plaats je met 6 palen op je terras. Het geeft schaduw en ook een heerlijk knus gevoel. Hier wil je iedere avond wel onder zitten! Wil je flexibeler zijn dan is een stretchtent zeer geschikt. Hiermee creëer je een open ruimte die gezelligheid uitstraalt. Daarnaast kan een stretchtent in iedere gewenste vorm gemodelleerd worden. Ook ontzettend leuk om de overkapping of stretchtent aan te kleden met lampjes voor een extra gezellige ambiance!

Prikkabel koppelbaar vintage 10 meter lang

Wij wensen je veel zonnige dagen en veel heerlijke zomeravonden om van je nieuwe parasol te genieten!

RELATED ARTICLES

Titel

Commentaar