Hoe maak ik de BBQ goed schoon? - 9 tips

Hoe maak ik de BBQ goed schoon? - 9 tips - Partyfurniture

De eerste voorjaarsdagen zijn al een feit. En dan begint het te kriebelen. Het BBQ seizoen kan weer geopend worden. Maar niet zonder voorbereiding. Want je zult zien dat als je de BBQ uit de schuur haalt, deze toch niet zo schoon is als je hoopt. Misschien kun je de sporen nog wel zien van het laatste BBQ-feestje van afgelopen zomer. Hoewel tegenwoordig ook de winter-BBQ steeds populairder wordt, staat bij veel mensen de BBQ toch een paar maanden werkeloos in de schuur. Dus onderwerpen we de BBQ eenmaal per jaar aan een grondige schoonmaakbeurt: de BBQ-voorjaarsschoonmaak! Maar hoe pak je dit nu goed aan? En wat is het verschil tussen een BBQ op houtskool en een gas-BBQ? Met deze tips is je BBQ weer helemaal klaar voor een zomer vol met mooie BBQ-momenten.

Even de verwachtingen managen: Een BBQ rooster hou je nooit helemaal schoon. Zodra je de eerste keer de BBQ aansteekt, is je rooster gebruikt. En dat geeft ook niks. Maar we willen natuurlijk wel een zo schoon mogelijk rooster. De tweede keer wil je niet kunnen zien wat je de keer daarvoor gegeten hebt. Daarom geven we jullie deze tips.

Tip 1verhit de BBQ met een gesloten deksel.

Laat deze een kwartiertje flink heet worden, minimaal 250 graden Celsius. Daarna poets je het BBQ-rooster met een goede borstel weer helemaal schoon. Eigenlijk adviseren wij dit na elke BBQ beurt. Let op: gebruik geen staalborstel voor een BBQ rooster met een chroomlaag. Deze chroomlaag raakt dan namelijk beschadigd.

Tip 2 – Leg het rooster in het gras, puur natuur maar werkt goed!

Het klinkt misschien een beetje gek, maar probeer dit maar eens uit. Je legt het BBQ rooster na gebruik een nachtje in het gras. Door de dauw weken de etensresten los en de volgende dag veeg je deze makkelijk van het rooster af.

Tip 3 – smeer je rooster in met olie

Voordat je de BBQ aansteekt, smeer je het rooster in met olie: zonnebloemolie of olijfolie. Doordat het rooster wat vettig is, zullen je gerechten er minder snel aan blijven plakken. Dat scheelt weer schoonmaken achteraf.

Tip 4 – zo zuur als een citroen…

Maar dit citroenzuur is toevallig super goed om je BBQ rooster mee te poetsen. Citroenzuur ontvet namelijk. Handig voor zowel na de BBQ als ook een keertje tussendoor als je meerdere gerechten bereidt. Prik een halve citroen aan een vork en wrijf ermee over het rooster. De etensresten laten nu makkelijker los als je er met een doekje overheen veegt.

Tip 5 – Biotex

Een tip van oma: met biotex krijg je alles schoon. Leg je rooster in een bak met heet water en biotex. Nachtje laten weken en de volgende dag ziet het er weer netjes uit. Heb je geen bak die groot genoeg is? Stop het rooster dan in een vuilniszak en doe daarbij het sopje. Je knoopt de zak dicht en laat het (buiten) een nachtje rusten.  

BBQ rooster schoonmaken met Biotex

Tip 6 – krantje uit, BBQ erin

Als het rooster na de BBQ is afgekoeld, draai deze dan in een natte krant. Een nacht laten rusten en de rest van het vuil veeg je er zo af.

Tip 7 – aluminium folie

Maak van aluminium folie een prop. Hiermee wrijf je over het rooster. Hiermee poets je het vuil weg. Het effect is vaak net zo goed als een (dure) BBQ borstel. 

Tip 8 – de binnenkant

Natuurlijk maken we ook de binnenkant schoon. Daar liggen altijd nog resten van de heerlijke BBQ’s. Koppel voordat je hieraan begint de gasfles los (bij een gas-BBQ). Verwijder alle etensresten en veeg de binnenkant goed schoon met een veger of een doek. Bij een houtskool BBQ verwijder je de oude koolresten en het as. Daarna veeg je de BBQ schoon met een handveger. Als je water gebruikt, zorg dan dat er geen water in de branders komt. En voordat je de BBQ weer gebruikt, moet deze wel goed droog zijn.

Tip 9 – de buitenkant

Ook de buitenkant verdient aandacht. Daar kijk je tenslotte tegenaan. En een schone BBQ kijkt een stuk vriendelijker, uitnodigender en in elk geval hygiënischer dan een besmeurde buitenkant. Ook hiervoor geldt: een gebruikte BBQ wordt nooit meer perfect schoon. Het is niet voor niks dat veel BBQs zwart van kleur zijn denken wij wel eens…
Gebruik een speciale cleaner die past bij jouw BBQ. Kijk goed of je emaillen of juist RVS onderdelen hebt. Maak de buitenkant schoon met de cleaner en een zachte (microvezel)doek. Spoel losse onderdelen af met een lauw sopje en een zachte doek of zachte spons. Droog alles goed na. En zorg dat de BBQ goed droog is voordat je deze aansteekt.

En lukt het nu niet meer om je BBQ goed (genoeg) schoon te maken? Of ben je uitgekeken op het oude model? Verwen jezelf dan eens met een nieuw exemplaar. Of nog leuker: vraag of geef deze cadeau. Leuk voor een verjaardag, voor vaderdag of moederdag, voor Sinterklaas of Kerst. Wij houden van kleine feestjes thuis, en daar hoort nu eenmaal een goede BBQ bij. Afhankelijk van je wensen kies je de juiste BBQ. Hou je van lekker makkelijk, kies dan voor een gas-BBQ. Deze zet je aan en de BBQ is meteen klaar voor gebruik. Tussen de gerechten door zet je deze makkelijk even uit om een uur later weer verder te gaan. Leuk als je bijvoorbeeld een driegangenmenu wil koken op de BBQ. Zorg altijd wel voor voldoende gas. Want niks is vervelender dat jij je staat uit te sloven boven de BBQ voor je vrienden en halverwege de gasfles leeg is… Hou je van de traditionele manier van BBQen? Dan kies je natuurlijk voor een BBQ op houtskool of briketten. De populaire merken kennen we allemaal. Wil je een origineler model, kies dan voor een Drumgrill of een BarrelQ. Deze stoere BBQ’s zijn gemaakt van olievaten. Heb je een horecagelegenheid, een restaurant of een catering? Dan kun je deze zelfs bestellen met je eigen logo. Ze zijn te gebruiken als BBQ en als vuurkorf. En met een plaat erop is het een bijzettafel. Multifunctioneel!

De Barrelq stoere mannen bbq gemaakt van een olievat

De BarrelQ

 Olievat bbq

De DrumGrill


En is je budget toereikend en wil je echt een kunstwerk in je tuin? Kijk dan eens naar de Whitefire. Dat is echt een juweel van een BBQ, gemaakt van cortenstaal. Het is een combinatie van een vuurschaal, een grill en een BBQ. Bovendien is het een pronkstuk in je tuin. De vuurschaal is rond en staat op een voetstuk. De schaal vul je met houtblokken zodat je een prachtig open vuur hebt. De rand kun je gebruiken als grilplaat. Ook kun je er makkelijk een grillrooster op plaatsen. Kortom, ook multifunctioneel in gebruik.

Hiervoor ga je zeker je best doen om deze schoon te houden!

De Whitefire bbq is een Ofyr-achtige bbq waarbij houtblokken in het midden geplaatst worden en er gegrild kan worden op de rvs rand

Maakt het niet te moeilijk

Gerechten op de BBQ hebben al een goede smaak van zichzelf. Puur natuur is lekker. Maak een visje extra lekker met wat kruiden en citroen. Meer is niet nodig.

gevulde vis van de bbqGevulde vis van de bbq
Vul de schoongemaakte vis met citroen en verse kruiden, op de BBQ en klaar! Smakelijk!

En of je nu een vleesliefhebber bent, vooral van een visje houdt, of alleen van groente? Een BBQ is voor alles te gebruiken. Van traditionele hamburgers, echt Amerikaans, tot een Spaanse paella of een Italiaanse pizza. Tegenwoordig heb je voor bijna elk recept wel een BBQ variant. We wensen jullie een heerlijk BBQ seizoen!

BBQ

RELATED ARTICLES

Titel

Commentaar