Hoe kies ik de juiste horeca parasol?

Hoe kies ik de juiste horeca parasol? - Partyfurniture

10 keuzes en een belangrijke coronatip voor horecaondernemers!

Binnenkort openen we hopelijk weer alle terrassen. En we willen natuurlijk goed voorbereid zijn. Eén ding is heel belangrijk: zorg voor een goed ingericht terras! Want voorlopig blijven we meer buiten dan binnen. Wij denken dat dit wel eens een blijvend effect van de Corona pandemie kan zijn: mensen zijn liever buiten dan opgesloten binnen. In Scandinavië hebben ze dit al veel eerder ontdekt. In Zweden heeft dit fenomeen zelfs een speciale naam: Friluftsliv. Je spreekt dit uit als frie-loefts-lief. Oftewel buitenluchtleven. Buiten eten, buiten slapen, buiten zijn. Zoveel mogelijk. In de huidige omstandigheden zijn wij er ook helemaal aan gewend.

Maar we willen natuurlijk wel een beetje comfort als we buiten verblijven. In de winter willen we beschutting tegen kou en regen, in de zomer willen we ook beschutting tegen de zon. Kortom, een dak boven ons hoofd. Dit betekent dat wij onze terrassen moeten voorzien van een overkapping. Dat kan heel simpel in de vorm van een parasol of een tent.

Je wilt natuurlijk dat jouw terras een zelfde uitstraling heeft als je horeca-concept: kwaliteit staat voorop en het oog wil ook wat! Dat betekent dat je zorgvuldig je meubilair kiest, een mooie aankleding verzorgt maar ook een stevige en exclusieve parasol op je terras plaatst. Een parasol die jouw gasten beschermt tegen te veel UV straling en tegen een regenbui. En bovendien houdt een parasol de warmte ’s avonds een beetje vast zodat het langer comfortabel is om buiten te zitten.

 Scolaro parasol rimini. Geschikt voor op terras en voor in de tuin.

Hoe kies je de juiste horecaparasol?

Maar hoe kies je nu een juiste parasol? Want de keuze is reuze. Daarom geven we hier een overzicht van de belangrijkste keuzes die je moet maken.

# 1 - Welke parasol is van hoogwaardige kwaliteit?

Ten eerste gaan we natuurlijk voor kwaliteit. Een parasol die als verlengstuk dient van je restaurant of café dient van goede kwaliteit te zijn. Stevig, robuust, met een kwalitatief goed werkend mechanisme waarmee je de parasol makkelijk opzet maar ook weer inklapt.

 Poker horecaparasol van Scolaro. Zware parasol van 185kg met een mast van 12 x 12 cm.

Kwaliteit doek

Het doek van de parasol moet de volgende eigenschappen hebben: stevig zodat het niet snel scheurt, sneldrogend, niet gevoelig voor schimmels, zonwerend en beschermend tegen UV straling. Bovendien moet het doek enige flexibiliteit hebben zodat het strak te spannen is en niet bij de eerste de beste windvlaag scheurt. En natuurlijk willen we een stof die een bepaalde luxe uitstraalt. Luxe staat voor kwaliteit en dat is wat we willen laten zien.
Acryl dralon is een zeer geschikt materiaal voor parasols. De vezels van acryl zijn op een chemische manier tot stand gekomen waardoor de stof minder kwetsbaar is. Zeker als het doek voorzien is van een teflon laag is deze kleurvast, neemt het doek praktisch geen vocht op en droogt het heel snel. Vuil zal zich niet snel hechten. Door weersomstandigheden zal er altijd wat vuil op komen, maar dit is makkelijk weer te verwijderen met een beetje lauw water en een zachte doek. Doeken van acryl zijn makkelijk te onderhouden. Acryl is bovendien rekbaar waardoor het doek ten eerste straks te spannen is, maar tegelijkertijd ook tegen een beetje wind kan.

 Scolaro Palladio telescopic, parasol sluit boven het meubilair

Kwaliteit mast of parasolstok

Voor professioneel gebruik van een parasol willen we een simpel en soepel systeem om de parasol op te zetten en weer in te klappen dat bovendien lang mee gaat. Ook moet de mast tegen een stootje kunnen. De meeste parasols worden vaak uitgevoerd met een mast van aluminium, de top-kwaliteit parasols zijn voorzien van een mast van staal.

 

#2 – Kies je een staande middenmast parasol of een zweefvrijhangende parasol?

Dit is altijd een lastige keuze. Een staande middenmast parasol is over het algemeen moeilijker te gebruiken boven een tafel. Maar als je een grote horecaparasol kiest, kan deze soms wel meerdere tafels overspannen. Of je nu kiest voor een staande parasol of een zwevende parasol, is dus echt maatwerk. Het voordeel van een zwevende vrijhangende parasol is vaak dat deze iets wendbaarder zijn, zodat je vrij flexibel en makkelijk kan zorgen voor schaduw. Maar heb je een groot terras, dan zijn vaste parasols soms weer makkelijker omdat je een volledig terras wil overkappen. Vraag daarom bij deze keuze altijd advies aan een expert en neem contact met ons op. Samen maak je een plan.

#3 – welk mechanisme kies je bij een horecaparasol?

Eén ding is zeker: een horecaparasol moet makkelijk op te zetten zijn en net zo makkelijk weer in te klappen zijn. Bij voorkeur zonder dat je tafels hoeft te verplaatsen of dat mensen hiervoor uit de weg moeten gaan. De echte kwalitatief goede horecaparasols hebben deze mogelijkheid. Ze zijn voorzien van een krukmechanisme of een katrol. Dit systeem is licht te hanteren zodat je geen krachtinspanning hoeft te leveren ten overstaande van je gasten.

De eenvoudige lichte parasols klap je op eenzelfde manier open als een paraplu. Hoe zwaarder en kwalitatief beter de parasol wordt, hoe beter ook het bedieningsmechanisme wordt.

Bediening met een gaslift: Door een gaslift is het opzetten of uitklappen van een parasol een licht klusje geworden. Zelfs de zwaarste exemplaren zet je in één handomdraai op.  

De grote Capri parasols (5x5, 5x6, 6x6m) van Scolaro hebben een contragewicht in de mast, waardoor open en sluiten heel licht is, zodat iedereen de parasol kan bedienen.

#4 – kies je een flexibele of een vaste parasol?

Dit is natuurlijk afhankelijk van het gebruik. Heb je een vast terras, dan kies je voor een vaste parasol die je desnoods verankert in de grond. Wel zo stevig! Maar wil je nog wel eens variëren of heb je bijvoorbeeld een cateringbedrijf? Kies dan voor een wat lichter model die je makkelijk mee kunt nemen of kunt verplaatsen.  

 

#5 – kies je met volant of zonder volant?

Dit is vooral een kwestie van smaak. Een volant, een sierlijke rand die wappert in de wind, geeft een speels uiterlijk aan je parasol. Een beetje klassiek zogezegd. Hou je meer van strak en modern? Kies dan voor de variant zonder volant. Bij sommige parasols kun je kiezen: met of zonder. Een parasol zonder volant blijft iets langer mooi, omdat deze minder last heeft van de wind.

 

#6 – welke parasol is windbestendig?

Heb je een strandtent, dan heb je vaker te maken met een krachtige wind dan dat je een terras hebt in een bosrijke, beschutte omgeving. Heb je vaker te maken met een stevige wind, zorg dan dat je je parasol verankert in de grond. Maar pas op. Elke parasol vangt op een gegeven moment teveel wind. En dan worden het gevaarlijke objecten. Daarom adviseren wij de parasols in te klappen zodra het niet meer comfortabel voelt om eronder te zitten. Maar met een zwakke of matige wind kun je de betere horecaparasols gerust laten staan.

 Scolaro Palladio telescopic, parasol sluit boven het meubilair

#7 – kan ik een parasol bedrukken met mijn eigen logo?

Ja, dat kan. Let hierbij wel goed op, of je deze reclame mag voeren. In sommige steden in Nederland is dit namelijk niet toegestaan. Je gemeente kan je er alles over vertellen. Wil je precies weten welke parasols bedrukt kunnen worden? Neem dan contact op met info@partyfurniture.nl

 

#8 – welke parasolvoet kies je?

Simpele parasols prik je in het zand op het strand. Maar dit geldt natuurlijk niet voor de zwaardere exemplaren en zeker niet voor horecaparasols. Hoe groter en zwaarder de parasol, hoe zwaarder de voet moet zijn. Bij elke parasol staat vermeld hoe zwaar de voet minimaal moet zijn. Sommige parasolvoeten kun je zelf makkelijk verzwaren met betontegels. En de echte professionele horecaparasols zet je niet in een voet maar veranker je in de grond. Het anker wordt in beton gestort. Deze speciale grondankers voor parasols kun je zelf plaatsen in de grond of je laat dit door een professional doen.

Afmeten waar grondanker moet komen te liggenIn dit specifieke geval diende er een gat in de vlonder gemaakt te worden om het anker te plaatsen.Gat graven van 50 cm diep en volstorten met snelcementPlaatsen en waterpas leggen van grondanker

 

#9 – wil je verwarming of verlichting onder je parasol?

Hou hier dan bij de keuze van de parasol rekening mee. Je kunt kiezen voor eenvoudige verlichting die oplaadbaar is. Deze verlichting klik je om de middenmast. Maar er zijn ook parasols met ingebouwde verlichting, zoals de meeste zweefparasols en uiteraard de horecaparasols van Scolaro.  

 

#10 – welke kleur kies ik voor mijn parasol?

Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Welke kleur past bij de uitstraling die je wilt hebben? Welke kleuren heb je in je restaurant? Welke kleuren hebben de parasols van de buren? Wil je hier juist van afwijken of wil je eenzelfde uitstraling creëren met de hele straat? Dit kan ook heel chique zijn! Overleg daarom bij de aanschaf van een nieuwe parasol wat de buren doen. Misschien kun je bij de aanschaf van meerdere parasols wel een korting afspreken. Sommige steden staan geen reclame op een parasol toe, dan is het goed voor de herkenbaarheid van je zaak om de huiskleur terug te laten komen in de parasols.

 

De coronatip voor horecaondernemers!

Als je samen optrekt met je collega-horecaondernemers, kun je wellicht de gemeente overtuigen van jullie plan: een nieuwe uitstraling voor het horecaplein of het dorpscentrum. Wie weet heeft de gemeente in deze tijd ook nog wel een potje om de zwaar getroffen horecasector te ondersteunen. Een mooi overkapt marktplein draagt bij aan een eenduidige en gezellige uitstraling voor een plein of een dorp. Welke gemeente wil dit nu niet? Zeker de moeite waard om hier gezamenlijk het gesprek over te voeren met je gemeente! Want jullie kunnen de steun goed gebruiken. En één ding is zeker: als de terrassen weer open mogen, dan zal iedereen daar heel intensief gebruik van willen maken! Dus daarom geven wij de tip: bundel je krachten en ga het gesprek aan met je gemeente. Voor advies en ondersteuning kun je ons benaderen. Wij denken graag met jullie mee.

 Scolaro poker horecaparasol. Afmeting tot en met 700 x 700 cm

Horecaparasols voor kinderdagverblijven!

Ben je op zoek naar een horecaparasol voor een kinderdagverblijf? Horecaparasols zijn ook zeer geschikt voor kinderdagverblijven. Deze XL-parasols geven mooie schaduwplekken op het buitenterrein of de speelplaats. Wist je dat het in Amerika en Australië al verplicht is om schaduwplekken op een speelplaats te creëren? Jonge kinderen worden zo veel mogelijk beschermd tegen de zon. Alles in de strijd tegen huidkanker! Kies ook voor dit gebruik een degelijke en kwalitatief goede parasol die tegen een stootje kan, of tegen een voetbal. En die niet bij een klein briesje meteen over de speelplaats vliegt.

Wij wensen alle horecaondernemers veel succes met de heropening van hun restaurants, cafés, bistro’s, eetcafés en cateringbedrijven! En heb je na het lezen van deze tips nog meer advies nodig bij het kiezen van de juiste parasol? Schroom niet en neem vrijblijvend contact met ons op.

RELATED ARTICLES

Titel

Commentaar