Hoe houden we het vol zonder feestjes in de Coronacrisis? 6 tips voor kleine feestjes thuis.

Hoe houden we het vol zonder feestjes in de Coronacrisis? 6 tips voor kleine feestjes thuis. - Partyfurniture

Tja, een goede vraag! Voor iedereen ook een uitdaging. We missen de gezelligheid van avondvullende etentjes met vrienden, we missen uiteten gaan, we missen die borrel in de kroeg! En we hebben nu ongeveer allemaal een Corona-verjaardag achter de rug of gaan deze nog krijgen. Hoe houden we dit vol? Wij gaan voor de kleine feestjes thuis. Want in deze tijd geldt zeker: je moet zelf je slingers ophangen!!

Tip 1 #een succesvolle corona verjaardag

Wie had dat toch gedacht in voorjaar 2020? Dat niet alleen de jarigen in die periode een Corona-verjaardag zouden vieren, maar zo ongeveer iedereen. En sommigen zelfs tweemaal. Alleen de jarigen in de zomer hebben een beetje geluk gehad. Toen was het allemaal iets soepeler. Bij mooi weer kon je wel een verjaardag vieren in de tuin. Maar vlak daarna werd alles weer stricter en strenger. Maar we proberen het toch gezellig te maken in klein comité. En dat lukt aardig. Natuurlijk is het afhankelijk van de maatregelen op dit moment, en kan niet alles op elk moment wat we hieronder benoemen. Dus let op wat er wel en niet is toegestaan.

Bij verjaardagen hebben we deurbezoek, inclusief boterkoek. Hartstikke gezellig. Even zingen en feliciteren. Zelfs onze pubers kunnen dit waarderen. En een speciaal verjaardagsetentje met het gezin is heel fijn! Voor-, hoofd- en nagerecht. Chique gedekte tafel, kaarsen erop, cadeautjes op het bord. Met opa en oma kunnen we videobellen en op afstand eten we toch samen een taartje. En wat dacht je van alle berichtjes via de app, snap, facebook en instagram? Een telefoontje is altijd gezellig. De ‘ouderwetse’ kaart is populairder dan ooit, of in elk geval dan lange tijd. En wil je iemand ook echt een cadeautje geven? Dan bestel je iets en laat het bezorgen bij de jarige job. Dat taartje eten en proosten op een verjaardag, doen we weer zodra het kan!

Zelf gemaakte appeltaart!  

Tip 2 #Koken met pubers – hoe organiseer ik een kookwedstrijd?

De weekenden met avondklok vullen we met een kookwedstrijd. We maken koppels, in ons geval 2 x 2 en één iemand alleen. De laatste mag het toetje maken. De andere koppels maken het voor- en het hoofdgerecht. De ingrediënten geef je van tevoren door aan één iemand die de boodschappen doet. Want we mogen niet met z’n allen naar de supermarkt natuurlijk. Tijdens het eten geven we elkaar punten. Beoordeel op smaak, hoe het eruit ziet en op originaliteit. De winnaar krijgt een reep chocola (bij ons zeker favoriet) of een andere leuke prijs. Kies een prijs waar iedereen z’n best voor wil doen. Succes gegarandeerd! Gerechten kunnen heel uitgebreid zijn of simpel. Afhankelijk van de kookervaring en de leeftijden natuurlijk. Maar het is leuk als iedereen zijn of haar best doet om er iets leuks van te maken. En het winnende koppel mag de volgende maand de wisselbeker verdedigen. Start van een leuke nieuwe traditie? In elk geval alvast een goede voorbereiding voor de kerst. Iedereen kan dan in de keuken staan. Dat is een mooi vooruitzicht.

Geitenkaassalade

Tip 3 #Spelletjes avond – van kolonisten tot sjoelen

Je houdt ervan of je houdt er niet van: spelletjes. Er zijn eindeloos veel spelletjes. Bij ons zijn kolonisten van Catan, 30 seconds, kaartspelletjes en monopolie favoriet. Maar een spelletje darts doet het ook altijd goed. Wie gooit er als eerste terug van 180 naar 0? Op internet zijn veel ideeën te vinden voor verschillende dartspelletjes. Wij zetten darts nog wel eens in om (hoofd)rekenvaardigheden te oefenen. En het wordt hoog tijd om die oude sjoelbak weer van zolder te halen. Had je deze al naar de kringloop gebracht? Kijk dan eens op marktplaats. Daar zijn er vast wel te vinden. En je kunt natuurlijk ook voor een avond een spel lenen. Zet een oproep in een groepsapp en je hebt binnen no-time een sjoelbak, een dartbord of een nieuw spel te pakken. Leuk voor de afwisseling. Wil je graag samen met vrienden of familie spelen? Dan is de digitale bingo een idee. Er is vast wel iemand met een bingo-molentje. Je plant een ‘teams’overleg en spelen maar. Een kahoot-quiz voor de vriendengroep kun je ook nog altijd organiseren. Ieder zorgt voor een eigen drankje en een hapje, samen speel je de quiz. Toch een gezellige avond met vrienden.  

 digitaal bingo spelenpotje kaarten30 seconds 

Tip 4 #Filmavond of marathon

Een filmmiddag of -avond of een heuse filmmarathon. Vroeger zat ik samen met mijn broer en zus op de bank met een schaaltje chips naar de 1-2-3- show te kijken met Rudi Carell of Ted de Braak. Of naar Willem Ruijs. Toen was er maar keuze uit één familieprogramma op zaterdagavond. Je hoorde niemand klagen. Iedereen had plezier. Je kon er een hele week naar uitkijken. Dat gevoel…!! Tegenwoordig is de keuze reuze. Films kijken on demand. Of je kiest uit tig verschillende kanalen. En die keuze maakt het eigenlijk alleen maar lastiger. Wij hebben regelmatig discussie over welke film het moet worden. Maar als we dan uiteindelijk een leuke film gevonden hebben, we onszelf geïnstalleerd hebben op de bank met chips en nootjes, dan is het ook echt gezellig. En lukt het kiezen niet, dan heb ik altijd nog het lijstje met de zogenaamde ‘opvoedfilms’. Bij het gebrek aan intrinsieke motivatie om boeken te lezen, laat ik onze pubers af en toe een film kijken van dit lijstje. In 1,5 tot 2 uur leren ze iets over WOII (Süskind, Oorlogswinter, Schindlers List) of het slavenverleden van Nederland (Hoe duur was de suiker?). Misschien heb je eindelijk eens tijd om de Harry Potter films eens allemaal achter elkaar te kijken. Uiteraard ontbreken Gandhi en Dirty Dancing ook niet op deze lijst.

film harry potterfilm gandhifilm dirty dancing  

Tip 5 #Ouderwetse dia-avond

Deden jullie dat vroeger wel eens? Een dia-avond? Wij deden dat regelmatig. Mijn vader maakte dan ook talloze kiekjes op vakantie, dagjes uit of gewoon thuis van het dagelijks leven. Deze dia’s roepen allerlei herinneringen op. Als je nog een ouderwetse projector hebt, kun je de slede met dia’s aanzetten en projecteren op het witte doek. Maar het is ook leuk om deze dia’s digitaal te (laten) maken en ze gewoon op je TV af te spelen. Hetzelfde geldt voor de filmpjes.

 dia

Je kunt er zelfs een raadsel van maken voor je kinderen: welke van deze kinderen is je moeder? En wat echt leuk is: een dia-avond kan ook digitaal met de rest van de familie. Een dia-avond op afstand. Als één iemand de presentatie maakt en deelt op het scherm, kan de rest van de familie meekijken. Een digitale dia-avond in Corona-tijd! Een avond die niemand ooit vergeet.

Tip 6 #Steun de lokale horeca

En als je dan niet kiest voor de kookwedstrijd en je dus zelf al het lekkers maakt, dan bestel je heel relaxed een lekkere maaltijd, een borrelhap of een assortiment taarten bij de lokale horeca. Wel zo makkelijk, wel zo fijn voor de horeca! Win-win!

Zo hadden wij een heerlijke selectie zoetigheden van Buutvrij voor de hele pot.

 lekkernijen van buutvrij voor de hele pot

We hopen natuurlijk met elkaar dat Corona zo snel mogelijk onder controle is, dat we elkaar weer ongelimiteerd kunnen zien, we weer uiteten kunnen en naar de kroeg kunnen gaan met vrienden. We kunnen niet wachten!! Maar ondertussen maken we het thuis gezellig, hangen we zelf de slingers op en zingen we deze tijd uit. Veel succes allemaal!!

 

RELATED ARTICLES

Titel

Commentaar