Waarom vieren we vaderdag?

Waarom vieren we vaderdag? - Partyfurniture

Oorsprong, tradities en 10 originele vaderdagkado’s van BBQ’s tot platenspeler!

Op zondag 21 juni is het weer zover: het is weer vaderdag! En dat gaan we vieren, want wij houden wel van een feestje.

Vaderdag is net zoals moederdag, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Het ontstond als volgt: William Jackson Smart verloor zijn vrouw bij de geboorte van hun zesde kind. Een hele trieste gebeurtenis. Als veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog stond hij er alleen voor en voedde hij zelf zijn zes kinderen op. Heel bijzonder en moeilijk in die tijd!

Toen zijn dochter Sonora Smart Dodd volwassen was, wilde zij haar vader bedanken en eren voor wat hij had gedaan. Zes kinderen opvoeden in zijn eentje, vroeg een heleboel inspanning en doorzettingsvermogen, een bijzondere prestatie.

Moederdag was net geboren in de Verenigde Staten. Sonora bedacht dat zij haar vader niet méér kon eren dan ook een vaderdag in het leven te roepen. De eerste vaderdag was op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. In 1924 steunde president Coolidge dit initiatief wel, maar het Amerikaanse Congres wilde niet zover gaan dat er een dag aangewezen werd waarop vaders in het zonnetje werden gezet in hun rol als vader. Pas in 1972 werd deze dag officieel erkend door president Nixon.

 De grondleggers van vaderdag

In Nederland vierden we vaderdag voor het eerst in 1937. Toen nog in oktober. In 1948 is deze dag verplaatst naar het voorjaar, naar de derde zondag van juni, op initiatief van de Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten. In oktober zou vaderdag te dicht op het Sinterklaas- en Kerstfeest zitten. In België viert men vaderdag overigens een week eerder, de tweede zondag in juni. In veel andere landen wordt het gevierd op 19 maart, de dag van Sint-Jozef. In Duitsland en Zwitserland wordt vaderdag op Hemelvaartsdag gevierd, de dag dat Jezus weer terugkeert bij zijn vader.

Oude en nieuwe tradities

Sindsdien is het een mooie traditie. In Nederland maken de jongste kinderen knutselwerkjes op school en leren een gedichtje uit hun hoofd. Met de nodige zenuwen of met een glimlach op hun gezicht wordt dit tijdens het ontbijt op bed voorgedragen of opgedreund. Social media staan die dag vol van de leuke plaatjes van de prachtige creaties die zijn gemaakt. En als ik voor mezelf spreek, dan vinden we vaak jaren later nog deze kadootjes terug, op een bureau (pennenbakje), hangend aan een lamp, of soms ook, eerlijk is eerlijk, ergens achter in een kast. En of je deze dag nu commercieel vindt of niet, het is altijd leuk om extra aandacht te geven aan elkaar. Met iets liefs, een knutselwerkje, een gedichtje, een knuffel, een ontbijt op bed. Zomaar, omdat het kan en omdat het mag. Dit kan natuurlijk op elk moment van het jaar, maar soms is het gewoon fijn of handig als je daar aan herinnerd wordt door deze dag op de kalender! En in Nederland blijft het vaak niet meer bij alleen de vaders. Ook opa’s, stiefvaders en iedereen die een vaderrol heeft, wordt verwend op deze dag. Inclusief een gezellig bezoekje.

Knutselwerk voor vaderdag: een pennenhouder  

Maar ben je net uit de knutselwerkjes, dan zijn cadeautips toch ook wel handig… en het blijft een feit: voor vaders is het moeilijker iets te bedenken dan voor moeders. Dit is overigens ook een hele interessante gedachte: waarom is dit zo?

Wij delen graag onze ideeën met jullie. En tegelijkertijd nodigen we je uit om jullie ideeën te delen. Dat geeft weer inspiratie voor de volgende jaren. En voor het gemak geven we hieronder alvast een lijst met data voor de komende vaderdagen. Noteer ze vast in je agenda!

20 juni 2021

19 juni 2022

18 juni 2023

16 juni 2024

15 juni 2025

21 juni 2026

20 juni 2027

18 juni 2028

17 juni 2029

16 juni 2030


Vaderdagcadeaus

Originele vaderdagkadootjes die je kunt geven naast de mooiste knutselwerkjes en aandacht natuurlijk.

  1. Een beleving. Een dagje weg, een boswandeling met picknick, bootje huren en varen, naar de film, gezellig met het gezin. En wat heeft vader op zijn bucketlijst staan? Misschien ooit nog surflessen nemen of een keer zeevissen? Ook leuk: ga naar een stad (in Nederland of daarbuiten) en boek een fietstocht. Heeft het hele gezin iets aan!
  2. Liefde van de man gaat door de maag… daarom is een etentje altijd een goed idee. Een door de kinderen bereid drie gangendiner, zelf pizza maken of een BBQ met heerlijke hamburgers. En als je niet zelf wil koken, dan kun je ook weer uiteten bij een lokaal restaurant. Niet vergeten om (tijdig) te reserveren.
  3. Tegoedbonnen voor klusjes in huis, gedaan door de kinderen uiteraard! Grasmaaien, stoep vegen, auto poetsen, fiets poetsen, onkruid verwijderen tussen de stoeptegels, de paardenbloemen verwijderen uit het gras, de kliko’s schoonspuiten, stofzuigen, was opvouwen, etc. etc. Een echt win-win cadeau: iedereen blij!
  4. ‘Traditioneel’ cadeau kan natuurlijk altijd, en sommige vaders worden hier ook echt heel blij van!! Een boek, een paar sokken (Happy Socks zijn heel vrolijk), een fles eau de parfum (altijd lekker, ook voor de omgeving!), een nieuwe portemonnee, of een paar nieuwe hardloopschoenen. Nuttig en fijn.
  5. Wil je een keer iets heel bijzonders geven? Kies dan een krant of een fles wijn van de geboortedag. Heel speciaal. Ook heel erg leuk voor verjaardagen! En zeker ook voor opa’s.
  6. Vaderdagkado op naam. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt je cadeau laten bedrukken met naam en/ of foto. Een mok, een bierglas, een mousepad, een Toblerone, een pakje kauwgom en zelfs straatnaambordjes. Jawel, blauwe bordjes met witte letters.
  7. Herinneringen: verzamel alle leuke, gekke, grappige en bijzondere foto’s van het afgelopen jaar en maak hier een mooie collage van. Hang ze aan een los systeem met knijpertjes, of maak er een fancy aluminium fotolijst van. Talloze aanbieders te vinden op internet. En volgend jaar vul je deze weer aan met nieuwe foto’s of je maakt nog een fotolijst en hangt deze ernaast. Na een paar jaar heb je een heuse galerij.

 Diverse foto's als herinneringen

 

  1. Houdt vader van muziek? Een leuke muziekbox die je kunt verbinden met je afspeellijst. Ook altijd handig voor op vakantie of in de tuin. Een klassieke platenspeler voor de stoffige LP’s op zolder, of een bon voor een concert. Of geef een eerste drum- of gitaarles. Weer iets van de bucketlist.

 Pick up voorzien van bluetooth

  1. Fikkie stoken, altijd fijn! Niet alleen voor vaders, ook voor moeders natuurlijk. Maar moederdag is nu al voorbij, dus koop je deze vuurkorf voor vader. Leuk voor de zomeravonden die met een gezellig knappend vuurtje alleen maar langer en fijner worden. En als je de zomer in eigen tuin doorbrengt, dan is dit helemaal een goed idee. Vakantiegevoel in eigen tuin!! En als de vuurkorf eenmaal goed brandt, dan ontkom je natuurlijk niet aan het roosteren van witte en roze marshmellows. Lekker om zo op te eten, of op een koekje met chocola. Wil je makkelijk een sfeervol vuurtje maken in de tuin, kies dan voor de Höfats spin                                                            roosteren van marshmellows boven vuurkorg                                             
  2. En ga je dan inderdaad BBQ'en in de tuin, dan is het natuurlijk leuk om een nieuwe BBQ uit te proberen. Bij  Partyfuriture hebben ze leuke en niet standaard modellen. Van de stoere Drumgrill en de BarrelQ tot de hele luxe White Fire. Dan heb je echt een juweel in je tuin!!

Wij wensen je een hele fijne vaderdag! Geniet van de mooie momenten, geniet van elkaar! En laat je ons weten welke originele vaderdagtips jij hebt bedacht?

 

RELATED ARTICLES

Titel

Commentaar