6 belangrijke vragen om jezelf een stressloze kerst te bezorgen!

6 belangrijke vragen om jezelf een stressloze kerst te bezorgen! - Partyfurniture

6 belangrijke vragen om jezelf een stressloze kerst te bezorgen!

En bonustips zodat je niet vergeet om mooie herinneringen te maken

We kennen ze allemaal: de ideale plaatjes van overvolle kersttafels met alleen maar lachende mensen, uitbundigheid en warme sferen. Een plaatje voorgespiegeld door allerlei reclames en films. In werkelijkheid geeft het organiseren van een kerstdiner de nodige stress. Wie nodigen we uit? Wat gaan we eten? Hoe plaatsen we iedereen aan tafel? Hoe houden we het gezellig? Door deze combinatie van stressfactoren zien we soms op tegen deze avonden die ook zo leuk kunnen zijn. Wil je een onbezorgde, stressvrije kerstavond? Lees dan vooral even verder.

Vraag 1 - Wie nodig ik uit?

Het is goed om jezelf de volgende vragen te stellen: hoe wil ik dit eigenlijk? Wat vind ik belangrijk? Wat vinden wij als gezin belangrijk? Stilstaan bij deze vragen geeft meteen al inzicht. En misschien zelfs meteen dé oplossing. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om één avond alle familieleden uit te nodigen en een andere avond voor jezelf te houden. Of misschien één avond familie en een andere avond voor vrienden. Of je nodigt tegelijkertijd met je vrienden, ook je moeder of vader uit, die anders alleen zit. Iedere situatie vraagt om andere oplossingen. Maar uiteindelijk mag jij beslissen! En dan heb ik gelijk een leuke tip voor je! Heb je een vaste groep mensen waarmee je kerst viert? Neem dan een stok mee van je wandeling overdag. Deze stok geef je door aan de organisator van het kerstdiner van volgend jaar.

 Vraag 2 - Wat gaan we eten? Van kerstkalkoen tot tapas

Hoe meer mensen, hoe meer smaken. Gelukkig zijn er mensen die altijd alles lekker vinden. Mijn ervaring is dat er altijd mensen zijn die niet alles lekker vinden of juist speciale wensen hebben. Voor mij geen probleem. Ik vind het belangrijk dat iedereen een lekker kerstmaal heeft. Het is tenslotte een feestje. Lekker eten voorkomt chagrijn aan tafel. Daarom maak ik vaak een combinatie van vlees, vis, groenten, salade, enzovoort. Dit lost meteen een praktisch probleem op: koken voor veel mensen is altijd lastig met een beperkt aantal pannen en kookpitten. Een combinatie van ovengerechten en gerechten uit de pan lost dit mooi op. Bovendien kun je ovengerechten vaak in een eerder stadium bereiden en dus van te voren klaarzetten. Dat scheelt weer tijd als de gasten er zijn. Ook kun je met een combinatie van gerechten makkelijk rekening houden met gasten die vegetarisch eten. Er komen dan ook geen opgemaakte borden op tafel, maar mooie schalen. Zo kan iedereen eten naar wens. Altijd handig op dagen dat de calorieën erin sluipen voordat je het in de gaten hebt en eigenlijk goed voor ons is.

Ga je voor een drie-, vier- of vijfgangendiner, of ga je voor iets simpelers? Traditioneel met een kerstkalkoen, of kies je een stamppotten buffet? Denk ook eens aan pinxto’s of tapa’s uit Spanje, mezze uit het Midden Oosten of Sushi hapjes.

Sushi hapjes – makkelijk zelf te maken, ook van te voren
Sushi hapjes – makkelijk zelf te maken, ook van te voren

Pinxto’s uit Spanje, kleurig en verrassend lekkerPinxto’s uit Spanje, kleurig en verrassend lekker

Pinxto’s uit Spanje, kleurig en verrassend lekker

 

Mezze uit het Midden Oosten – weer eens iets anders
Mezze uit het Midden Oosten – weer eens iets anders

Google maar eens op deze thema gerechten en je krijgt tal van tips en lekkere recepten.


Vraag 3 – Waarmee verras ik de kids? Met een chocoladefondue als toetje!

Voor kinderen is het ook feest. Zo kwamen we op het idee voor een verrassingsbordje. Gezond én gezellig! Een selectie van groente, rauwkost, een stukje vlees of vis, kaasje en een broodje. Ook leuk om er ergens een snoepje in te verbergen of in dit geval een kerstkransje. Ter inspiratie kijk maar eens op www.allerhande.nl of op Pinterest.

 

Gezonde kerstboom voor kinderen

En wat eigenlijk altijd goed scoort: een chocoladefondue als toetje. Met vers fruit of een lekker spekje. Zorg dat je voldoende hebt, want het komt zelden voor dat de volwassenen hier vanaf kunnen blijven…

 Chocoladefondue als toetje

Chocoladefondue als toetje

 

Vraag 4 – Hoe creëer ik een gezellige kersttafel?

Wat zet je allemaal op tafel? Ga je voor een overvolle kersttafel met allerlei versieringen of houd je het simpel? Je begint met servies, bestek en glazen. Heb je voldoende voor al je gasten? Geeft niks, verschillende borden en glazen is tegenwoordig geen probleem meer. Hoe bonter, hoe leuker. Natuurlijk mogen kaarsen niet ontbreken. En groen: een paar takjes groen of een simpel takje hulst. Het hoeft zeker niet ingewikkeld. Denk bijvoorbeeld ook eens aan het neerleggen van een paar mooie kerstballen op tafel. In een schaaltje of gewoon naast je servet, staat gelijk gezellig en sfeervol.

Chique eenvoud

Chique eenvoud

Een simpel takje hulst op bord

Een simpel takje hulst op bord

Bonte kersttafel

Bonte kersttafel

Hoe bonter de tafel, hoe minder het opvalt dat er verschillende soorten servies en bestek gebruikt worden. Een mooie karaf met water is ook altijd een welkome en gezonde aanvulling tijdens de maaltijd. Kies voor simpel kraanwater of doe er enkele schijven komkommer in. Leuke kerstkleur! Munt en limoen is natuurlijk ook altijd lekker. En voor de kids? Laat ze zelf tappen uit een watertap. Geheid dat er voldoende water gedronken wordt!

 

Watertap 

Vraag 5 – Hoe krijg ik iedereen aan tafel? Zorg voor genoeg plaatsen!

Ook altijd een uitdaging: hoe krijg je iedereen aan tafel? Niet iedereen heeft een 10 persoons eettafel in huis. En zelfs als je deze wel hebt, en je nodigt meer mensen uit, dan heb je een uitdaging! Ik los dit op door een extra tafel erbij te zetten. Met een eenvoudige klaptafel, creëer je in een handomdraai 6 extra plaatsen aan tafel. Altijd makkelijk om achter de hand te hebben en met een mooi tafellaken zie je bijna geen verschil met je ‘vaste’ tafel. Het gevoel van een lange tafel vol familie en vrienden, heerlijk! Kijk maar eens op https://www.partyfurniture.nl/collections/bankettafels


Vraag 6 – Waarmee maken we het extra gezellig? Volwassenen, kids en pubers… uitdaging genoeg!

Kinderen blijven natuurlijk geen uren aan tafel zitten. Geeft niks! Heb je meteen wat tijd voor volwassenpraat. Zet van tevoren een leuke kerstfilm klaar (want anders duurt de discussie langer dan de film zelf), richt een spelletjestafel in, leg die mooie treinbaan uit. Tussendoor een wandeling maken in het donker, met zaklampen natuurlijk, geeft een frisse neus en de nodige beweging. Voor iedereen fijn, met of zonder hond!

Pubers zijn wel uitgekeken op die treinbaan… Misschien las je wat telefoon tijd in, of laat je ze ook een film kijken. Spelletjes doen het ook altijd goed met kerst: een spelletje ezelen, potje dobbelen, bingo met leuke prijsjes. Zelfs onze pubers kunnen we hiervoor nog motiveren. Zeker als de hoofdprijs een reep chocola of een pak kerstkransjes is! Wedden dat iedereen fanatiek mee doet?

Nog een activiteit voor kinderen: zorg voor een fotocamera met instant foto’s. Maak de mooiste foto’s van dit moment. Daar hoef je zelf niks aan te doen, je kinderen vinden dit fantastisch. Heb je meteen weer actuele foto’s voor aan de muur of op het toilet.

Ook een leuk idee: het spel Vertellis. Leuke vragen om elkaar te stellen en hier nog over door te praten en herinneringen op te halen. Het hoeft allemaal geen uren te duren, maar even tussendoor geeft een fijne afwisseling! 

 

Bonustip 1 – Persoonlijke boodschap

Wil je een extra persoonlijk en warm tintje toevoegen? Schrijf dan persoonlijke kaartjes met een lieve boodschap en leg deze op de borden. Heb je meteen een tafelindeling. Gewoon simpel, een lieve zin, een klein gedichtje, een gedachte of een wens. In deze tijd dat er vooral veel appjes worden gestuurd om in één keer 50 mensen een fijne kerst te wensen, slaat een handgeschreven kaartje met een persoonlijke boodschap extra goed aan! Je kunt het kaartje nog versieren met een takje hulst of eucalyptus voor het extra kerstgevoel.

Wedden dat de maaltijd op deze manier gezellig begint?!

Een klein cadeautje is natuurlijk ook altijd leuk. Daar zijn kinderen en ja, zeker ook pubers, dol op! Paar leuke tips: een houten snijplank met op de achterkant een boodschap geschreven, een grappig boekje, een spel, een mooie kaars, iets om (met elkaar) te gaan doen (kaartjes voor de film of iets anders voor in de kerstvakantie) of natuurlijk christmascrackers, een traditie die ook steeds meer in Nederland zijn intrede doet. Ook leuk voor de interactie en de democratie: laat iedereen op een briefje schrijven wat hij of zij wil doen in de kerstvakantie. Maak een mooie lijst en kies samen wat je op welke dag gaat doen. Een paar ideeën: filmavond, worstenbroodjes bakken, strandwandeling maken, avond/ nachtwandeling maken met zaklamp, bezoek aan een pretpark, spelletjesmiddag, samen shoppen, lunchen met je zoon of dochter, een fietstocht of een wandeling in een nieuwe stad waar nog niemand is geweest, schaatsen op een ijsbaan, een fikkie stoken in de tuin met warme chocomel en natuurlijk marshmallows boven het vuur (ook leuk trouwens voor na het kerstdiner!). Ideeën genoeg. Of laat iedereen een paar euro inleggen en kies samen een goed doel. Een mooie bijdrage aan de kerstgedachte.

 

Bonustip 2 – Doe het niet alleen!

Bij kerstmis hoort ‘samen’. Dat betekent dat je het vooral niet allemaal alleen hoeft te doen. Vraag je gasten om een gerecht te verzorgen, om de bingo en prijsjes te regelen of laat ze een paar stoelen meenemen. ‘Bring your own chair – christmasparty’ of ‘bring your own plate’ zijn uitstekende thema’s. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken: verdeel voor-, hoofd-, en nagerecht. Jij verzorgt desnoods alleen de dranken. Maak er een wedstrijd van: wie heeft het mooiste, lekkerste en het meest originele gerecht? Iedereen prijs!

Taken verdelen scheelt jou werk, en bevordert het samen-gevoel! Met gerechtjes is het natuurlijk wel handig om dit een beetje op elkaar af te stemmen. En om je stress nog verder te verlagen, onthoud dan 1 ding: niet alles heb je in de hand! Focus op een paar dingen: gezelligheid en ontspanning! Bereid dingen voor en ga niet de hele avond in de keuken staan. Als jij kookt, dan ruimt iemand anders af. Met een paar mensen heb je in no-time de keuken ook weer opgeruimd. Wel zo fijn als je de volgende dag wakker wordt. Over het algemeen vinden mensen het alleen maar fijn als ze ook iets kunnen bijdragen, dus maak daar gebruik van. Zelf heb je tenslotte ook kerst…Geniet!

Ik wens je een hele mooie, gezellige en vooral stressloze kerst! Maak herinneringen en geniet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Titel

Commentaar