Waarom vieren we vaderdag?

Waarom vieren we vaderdag? - Partyfurniture

Oorsprong, tradities en 10 originele vaderdagkado’s van BBQ’s tot platenspeler!

Op zondag 20 juni is het weer zover: het is weer vaderdag! En dat gaan we vieren, want wij houden wel van een feestje. Ook al zal dat dit jaar misschien nog wel wat anders zijn dan normaal gesproken.

 

Hoe is vaderdag ontstaan?

Vaderdag is net zoals moederdag, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Het ontstond als volgt: William Jackson Smart verloor zijn vrouw bij de geboorte van hun zesde kind. Een hele trieste gebeurtenis. Als veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog stond hij er alleen voor en voedde hij zelf zijn zes kinderen op. Heel bijzonder en moeilijk in deze tijd!

Toen zijn dochter Sonora Smart Dodd volwassen was, wilde zij haar vader bedanken en eren voor wat hij had gedaan. Zes kinderen opvoeden in zijn eentje, vroeg een heleboel inspanning en doorzettingsvermogen, een bijzondere prestatie.

Moederdag was net geboren in de Verenigde Staten. Sonora bedacht dat zij haar vader niet méér kon eren dan ook een vaderdag in het leven te roepen. De eerste vaderdag was op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. In 1924 steunde president Coolidge dit initiatief wel, maar het Amerikaanse Congres wilde niet zover gaan dat er een dag aangewezen werd waarop vaders in het zonnetje werden gezet in hun rol als vader. Pas in 1972 werd deze dag officieel erkend door president Nixon.

William Jackson SmartWilliam Jackson Smart zijn vrouw

Vaderdag in Nederland

In Nederland vieren we vaderdag vanaf 1937. Eerst nog in oktober. In 1948 is deze dag verplaatst naar het voorjaar, naar de derde zondag van juni, op initiatief van de Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten. In oktober zat vaderdag te dicht op het Sinterklaas- en Kerstfeest. In België viert men vaderdag overigens een week eerder, de tweede zondag in juni. In veel andere landen wordt het gevierd op 19 maart, de dag van Sint-Jozef. In Duitsland en Zwitserland wordt vaderdag op Hemelvaartsdag gevierd, de dag dat Jezus weer terugkeert bij zijn vader.

 

Oude en nieuwe tradities

Al jaren is het een mooie traditie. In Nederland maken de jongste kinderen knutselwerkjes op school en leren een gedichtje uit hun hoofd. Met de nodige zenuwen of met een glimlach op hun gezicht wordt dit tijdens het ontbijt op bed voorgedragen of opgedreund. Social media staan die dag vol van de leuke plaatjes van de prachtige creaties die zijn gemaakt. En als ik voor mezelf spreek, dan vinden we vaak jaren later deze kadootjes nog terug, op een bureau (pennenbakje), hangend aan een lamp, of soms ook, eerlijk is eerlijk, ergens achter in een kast. En of je deze dag nu commercieel vindt of niet, het is altijd leuk om extra aandacht te geven aan elkaar. Met iets liefs, een knutselwerkje, een gedichtje, een knuffel, een ontbijt op bed. Zomaar, omdat het kan en omdat het mag. Dit kan natuurlijk op elk moment van het jaar, maar soms is het gewoon fijn of handig als je daar aan herinnerd wordt aan deze dag op de kalender! En in Nederland blijft het vaak niet meer bij alleen de vaders. Ook opa’s, stiefvaders en iedereen die een vaderrol heeft, wordt verwend op deze dag. Inclusief een gezellig bezoekje.

 Pennenhouder geknutseld voor vaderdag op school

Maar ben je net uit de knutselwerkjes, dan zijn cadeautips toch ook wel handig… en het blijft een feit: voor vaders is het moeilijker iets te bedenken dan voor moeders. Dit is overigens ook een hele interessante gedachte: waarom is dit zo?

Wij delen graag onze ideeën met jullie. En tegelijkertijd nodigen we je uit om jullie ideeën te delen. Dat geeft weer inspiratie voor de volgende jaren. En voor het gemak geven we hieronder alvast een lijst met data voor de komende vaderdagen. Noteer ze vast in je agenda!

19 juni 2022

18 juni 2023

16 juni 2024

15 juni 2025

21 juni 2026

20 juni 2027

18 juni 2028

17 juni 2029

16 juni 2030


Wat is een orgineel vaderdagcadeau?

Originele vaderdagkadootjes die je kunt geven naast de mooiste knutselwerkjes en aandacht natuurlijk.

  1. Een beleving. Een dagje weg, een boswandeling met picknick, bootje varen, naar de film, gezellig met het gezin. En wat heeft vader op zijn bucketlijst staan? Misschien ooit nog surflessen nemen of een keer zeevissen? Ook leuk: ga naar een stad (in Nederland of daarbuiten) en boek een fietstocht. Heeft het hele gezin iets aan!
  2. Tegoedbonnen voor klusjes in huis, gedaan door de kinderen uiteraard! Grasmaaien, stoep vegen, auto poetsen, fiets poetsen, onkruid verwijderen tussen de stoeptegels, de paardenbloemen verwijderen uit het gras, de kliko’s schoon spuiten, stofzuigen, was opvouwen, etc. etc. Een echt win-win cadeau: iedereen blij!
  3. Wil je een keer iets heel bijzonders geven? Kies dan een krant of een fles wijn van de geboortedag. Heel speciaal. Ook heel erg leuk voor verjaardagen! En zeker ook voor opa’s. Of een vaderdagkado op naam. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt je cadeau laten bedrukken met naam en/ of foto. Een mok, een bierglas, een mousepad, een Toblerone, een pakje kauwgom en zelfs straatnaambordjes. Jawel, blauwe bordjes met witte letters.
  4. Fikkie stoken, altijd fijn! Niet alleen voor vaders, ook voor moeders natuurlijk. Maar moederdag is nu al voorbij, dus koop je deze vuurschaal voor vader. Leuk voor de zomeravonden die met een gezellig knappend vuurtje alleen maar langer en fijner worden. En als je de zomer in eigen tuin doorbrengt, dan is dit helemaal een goed idee. Vakantiegevoel in eigen tuin!! En als de vuurkorf eenmaal goed brandt, dan ontkom je natuurlijk niet aan het roosteren van witte en roze marshmellows. Lekker om zo op te eten, of op een koekje met chocola.Marshmellows roosteren boven de vuurkorf
  5. En ga je dan inderdaad BBQen in de tuin, dan is het natuurlijk leuk om een nieuwe BBQ uit te proberen. Kies een keer voor een niet standaard model zoals een stoere Drumgrill of een BarrelQ. En wil je echt uitpakken dit jaar? Kies dan een luxe White Fire. Dan heb je echt een juweel in je tuin!! Whitefire barbecue van corten staal met rvs bakplaatBBQ annex vuurkorf gemaakt van een olievat
  6. En voor als alles weer normaal is, en wij ALLE feestjes moeten inhalen, hebben we natuurlijk statafels nodig. Kies voor een standaard model of juist als vaderdagcadeau een extra stoere variant met houten blad en industriële look.
  7. En als we dan toch al aan het voorbereiden zijn op tuinfeestjes, dan is een mooie tuinverlichting ook een goed idee. Een prikkabel met feestelijke lampjes of een mooie tafellamp voor de sfeervolle etentjes.

Wij wensen je een hele fijne vaderdag! Geniet van de mooie momenten, geniet van elkaar! En laat je ons weten welke originele vaderdagtips jij hebt bedacht?

 

RELATED ARTICLES

Titel

Commentaar