Wat is UV-straling?

Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen (uv-straling). Er zijn 2 typen uv-stralen die huidkanker kunnen veroorzaken: 

  1. uv-straling: wolken of glas houden deze straling niet tegen en het dringt daarom diep in je huid. Een hoge dosis uva kan je huid dusdanig beschadigen dat het huidveroudering en huidkanker veroorzaakt.
  2. uv-straling bereikt deels de aarde. Deze stralen zorgen ervoor dat je huid verkleurt. Je kan hierdoor dus verbranden. Maar uvb heeft ook positieve effecten, zoals de aanmaak van vitamine D. 
  3. Er is een derde uv-straal: uvc. Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet door de ozonlaag. 

De schaduw in tussen 12 en 15 uur

De zonkracht is de hoeveelheid ultraviolette straling van de zon die zorgt dat de huid verbrandt, sneller veroudert en huidkanker kan veroorzaken. De zonkracht is tussen 12 en 15 uur het hoogst. Bij een hoge zonkracht verbrandt de huid sneller dan je denkt. Het daarom goed om in die uren de schaduw op te zoeken. In de schaduw is de zonkracht minder hoog en zorgt voor verkoeling.

Onze tips:

  • Kies voor een schaduwplek om te eten of eet even binnen tussen 12 en 15 uur;
  • Bomen, parasols of bijvoorbeeld schaduwdoeken zijn perfect voor schaduw;  
  • Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.
  • Ligt je baby onder een doek in de schaduw? Zorg er dan wel voor dat je baby voldoende frisse lucht krijgt en niet te warm wordt.
  • Toch kun je in de schaduw ook verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Je pakt dan namelijk veel indirecte straling mee (de aarde weerkaatst een deel van de stralen in een andere richting). Niet alle parasols zijn gemaakt van uv-werend materiaal. Dus als je denkt fijn uit de zon te zitten, houd dan in de gaten wanneer voor het laatst gesmeerd is met zonnebrandcrème. 

(bron: KWF)

Partyfurniture heeft UV parasols die een bescherming bieden die vergelijkbaar is met een zonnebrand factor 50. Maar let op, en hou bovenstaande tips in de gaten!!

Zowel de Sorara stokparasols en zweefparasols als ook de zeer luxe horecaparasols van Scolaro bieden deze bescherming.