Plaats van de vuurkorf of vuurschaal

Plaats de vuurkorf of vuurschaal op een goede plek. Een goede plek is daar waar iedereen er van kan genieten en iedereen een veilige afstand heeft. Ook mag hij niet te dicht bij brandbare materialen staan: dood gras, dode bladeren, een boom, een schuur, een tafelkleed, elektrische apparaten, etc. Allemaal brandbare materialen. Denk aan je veiligheid! Je kunt altijd blusmateriaal bij de hand houden: Een schuimblusser of een blusdeken.

Gebruik voor het aansteken van je vuurkorf of -schaal kleine houtjes en eventueel kranten of droog gras. Als dit niet lukt kun je altijd aanmaakblokjes gebruiken. Gebruik nooit vloeibare brandstoffen! Deze zijn levensgevaarlijk!

 

Niet teveel houtblokken

Zorg ervoor dat je niet teveel houtblokken tegelijk in de korf of schaal legt. Dan is er namelijk te weinig zuurstuf. En zonder zuurstof geen vuur.

 

Een mooie stapel

Voordat je het vuur kunt aansteken, maak je een mooie stapel van kleine stukjes droog hout. Laat daartussen voldoen ruimte over zodat er veel zuurstof bij kan. Gebruik eventueel aanmaakblokjes (ecologische) om het makkelijk aan te steken. Gebruik eventueel kranten (makkelijk en goedkoop, maar niet zo goed voor het milieu) of droog gras of bladeren om het vuur snel te laten branden. Zodra het vuur brandt, plaats je droge blokken hout erop. Let op: niet teveel in één keer, want dan is er te weinig zuurstof en zal het vuur snel doven.

 

Wilt je het vuur doven?

Het beste en veiligste is om het vuur gewoon uit te laten branden. Dit is de schoonste oplossing en geeft het minste rook. Dit kan alleen wel lang duren. Zorg daarom altijd dat de korf of schaal op een veilige plaats staat en let op dat de wind geen invloed heeft. Gebruik nooit water om het vuur in de korf of schaal te doven! Als je een emmer water op de korf gooit, of in de schaal, dan kan er door de stoomontwikkeling een explosie ontstaan. Je kunt eventueel wel zand gebruiken om op het vuur te gooien. En ruim de as pas de volgende dag op. Of je laat het gewoon in de korf of de schaal zitten.

 

Vuurkorf die zelf dooft

Höfats heeft zelfs een vuurkorf ontworpen waarbij je het vuur op elk gewenst moment kan doven. Het werkt zo: de bak waarin het vuur brandt blijft staan. Het omhulsel kun je zodanig draaien dat het vuur aan de bovenzijde afgesloten wordt.  Gebruik hiervoor wel vuurvaste handschoenen.