In de zomer sieren parasols onze terrassen, stranden en tuinen. De zelfbewuste zonaanbidders zoeken de schaduw van deze parasols op voor verkoeling en om directe blootstelling van de huid uit de weg te gaan. Zij wanen zich beschermd tegen de schade door de zon. Maar wanen zij zich terecht voldoende beschermd? NEE, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. De onderzoekers verdeelden 81 Texanen in 2 groepen. Alle deelnemers brachten een middag op een zonovergoten strand door. De ene helft bleef uit de zon onder een parasol, de andere helft had zich ingesmeerd met zonnebrandcrème met een factor 100. Een dag later werd de huid onderzocht. Bij de parasol-zonners werden 142 verbrande lichaamsdelen geteld, terwijl bij de zonnebrandsmeerders maar 17 zonverbrandingen werden vastgesteld.

Een parasol biedt dus slechts gedeeltelijk bescherming tegen de zon. De mate in hoeverre is ook afhankelijk van de kwaliteit van het doek. De goedkoopste parasols zijn niet behandeld en bieden slechts schaduw. Voor de parasols in het assortiment van Partyfurniture geldt dat deze voorzien zijn van een doek die valt in de hoogste categorie van UV-protectie.

Meer weren door te combineren
Maar zoals vastgesteld biedt een parasol onvoldoende bescherming, omdat reflecterende zonnestralen toch de huid weten te bereiken. Maar ook zonnebrandcrème alleen bood niet 100% bescherming. De belangrijkste les is dus: combineer meerdere maatregelen om je huid optimaal tegen de zon te weren. Draag dus voldoende kleding, gebruik een hoed, smeer je goed in en zoek regelmatig de schaduw op.