Hoe kies ik de juiste terrasverwarmer? Hippe heaters in overvloed. Professionele terrasverwarmers en heaters voor thuis.

Hoe kies ik de juiste terrasverwarmer? Hippe heaters in overvloed. Professionele terrasverwarmers en heaters voor thuis. - Partyfurniture

Sunred heater Artix witArtix heater infrarood

Hebben we hier te maken met een stijlvolle designlamp of is het toch een heater? Tegenwoordig zie je bijna geen verschil meer. En dat is maar goed ook. Want we zijn wel klaar met de recht toe recht aan heaters die we allemaal kennen. Heerlijk hoor die warmte, maar ze zijn niet echt fraai en doen afbreuk aan de uitstraling van je terras of tuin. Maar daar hebben we met de nieuwste modellen geen last meer van! Dus kom maar op met de late uurtjes buiten – wij zetten gewoon onze hippe heater aan!

retro heaterKen je dat gevoel? Het is zo gezellig buiten, maar eigenlijk wordt het net te koud. Gevolg: de gasten vinden het hoog tijd om naar huis te gaan (lees: ze verlangen naar de warmte). Dit is allemaal voorbij: met één druk op de knop zet jij je prachtige aan die een heerlijke warmte verspreid. Wedden dat iedereen nog even langer blijft zitten?

En buiten zijn is hip: buiten zitten, buiten eten, buiten koken… tegenwoordig zijn we steeds meer buiten. Zeker in de zomer maar ook steeds vaker in het voor- of najaar en zelfs in de winter. Een gezonde trend die we graag kopiëren van onze Scandinavische vrienden.  Natuurlijk genieten we buiten graag van een knappend haardvuurtje. Maar een lekkere constante warmte van een terrasverwarmer is ook heel comfortabel.

 Retro heater staand infrarood. Uitvoering zwart

Hoe kies je de perfecte terrasverwarmer?

Voor iedereen is de keuze voor een heater anders. Het ligt eraan waarvoor en wanneer je deze gebruikt. Het ligt ook aan de plaats waar je deze gebruikt. Heb je een restaurant en wil je jouw terras verwarmen? Plaats je de heater onder een overkapping? Hang je deze onder een parasol? Of wil je juist flexibel zijn in het gebruik? Wil je ‘veilig’ kiezen? Terrasverwarmers met een infrarood verwarming kunnen eigenlijk overal en altijd gebruikt worden. Welke keuzes moet je nog meer maken?

 

#1 - Hangend, vrijstaand of wand heater

Er zijn hangende terrasverwarmers die je kunt ophangen onder een overkapping, onder een parasol of een tent.

Parasolheater

Andere heaters kun je tegen een wand bevestigen. En tegenwoordig zijn er ook hele mooie losstaande heaters waarvan sommigen niet meer te onderscheiden zijn van een mooie staande retrolamp. Deze laatste kun je makkelijk verplaatsen van die ene hoek naar het uiteinde van een tafel tijdens een diner in de tuin. Zorg in het geval van een electrische heater voor een plaats dichtbij een stopcontact. Zeker als je kiest voor een vaste plaats.

 

#2 - Brandstof: gas of elektrisch

Sommige verwarmers branden op gas, andere zijn elektrisch. De elektrische verwarmers zet je makkelijk en veilig aan. Je steekt de stekker in het stopcontact en zet de heater aan. Gas heaters moeten altijd voorzien worden van voldoende gas. Kies je voor deze soort, zorg dan altijd voor een extra gasvoorrad zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Let er bij een elektrische heater op dat de stroomgroep voldoende vermogen heeft. Zie hieronder voor meer informatie.

 

#3 - Hoeveel vermogen heeft een heater?

Heaters verschillen in vermogen. Je hebt heaters met een vermogen van 800 Watt, maar ook heaters van 2400 Watt of zelfs nog meer. Hoe meer vermogen een heater heeft, hoe meer deze kan verwarmen. Hoe warm het wordt is echter ook afhankelijk van de plaats van een heater en of het om een beschutte plaats gaat of dat er juist sprake is van veel wind. Sommige heaters hebben zelfs verschillende standen. Maar let op: hoe groter het vermogen, hoe groter de belasting op je stroomnet.

Een standaard huisinstallatie heeft groepen van 16 ampère. Het totale vermogen bedraagt zo’n 3600 Watt. De belasting wordt bepaald door alles wat er op die groep zit aangesloten. Dus hoe meer apparaten er op aangesloten zitten, hoe minder ruimte er over blijft voor de heater. Een heater geeft bovendien een piekbelasting bij het aanzetten. Dit duurt soms maar enkele seconden maar kan genoeg zijn om de stoppen te laten doorslaan als de piekbelasting te hoog is. En sluit je meer dan één heater aan, dan telt dat dus allemaal op. Reken daarom dus altijd eerst het totale vermogen uit. Start altijd in de laagste stand op, en wacht met het aansluiten van een volgende heater totdat de eerste heater goed brandt. Het doorslaan van een stop kan ook schade betekenen aan je heater. Als je dit niet zelf kunt bepalen, vraag dan voor de zekerheid altijd advies. Je kunt er ook voor kiezen om een zogenaamde softstarter te gebruiken. Daarmee zorg je ervoor dat er geen enorme piekbelasting ontstaat.

 

#4 - Veiligheid voorop!

Let bij de aanschaf van een heater altijd op de veiligheidsvoorschriften en leef deze goed na. Heaters zijn vaak voorzien van veiligheidsmaatregelen zoals een omvalbeveiliging. Dit betekent dat de heater, mocht deze onverhoopt omvallen, direct uitschakelt. Kijk ook altijd goed waarvoor de heater geschikt is: kan de verwarmer tegen wind? Kan de heater tegen water? Belangrijk om goed te checken!

HOEVEEL VEILIGE RUIMTE MOET IK VRIJLATEN VAN EEN HEATER?

Hoeveel ruimte moet je nu vrijlaten bij een heater? Het woord zegt het al: heaters worden heet, heel heet. Je kunt je handen er flink aan branden. Daarom is het ook belangrijk om een veilige afstand te creëren tussen de warmtebron en mensen of spullen op je terras.

Als je een heater vastschroeft, zorg dan dat er tussen kunststof dakplaten en een heater een minimale afstand zit van 25 cm.

Zorg ook dat er dat er in de buurt van heaters geen brandbare stoffen zijn. Of papieren slingers. Ballonnen zullen het ook niet heel lang volhouden in de hitte van een terrasverwarmer.

 

#5 – Hoe zorg ik voor comfortabele warmte voor mijn gasten? Hoeveel heaters heb ik nodig voor mijn terras? Heaters voor de horeca!

In de horeca zijn ze niet weg te denken: terrasverwarmers. Zeker in de huidige trend dat mensen steeds meer en langer buiten blijven zitten. Dan is een comfortabele warmte toch wel erg lekker in ons kikkerlandje. De zomeravonden zijn namelijk niet altijd even zomers. En ook in de voor-, na- en winterseizoenen zoeken we steeds vaker het buitenterras op. Gezond en fijn. Maar wel met een beetje comfort van warmte. En voor de horeca is gebruikersgemak ook erg belangrijk. Met het liefst één druk op de knop creëren we een warmte waardoor de gasten zeker langer blijven zitten. Zorg bij de keuze voor de juiste heater voor een krachtig model met voldoende vermogen. Let er hierbij wel op dat ook je stroomnetwerk dit goed aan kan.

Op een terras moet je rekenen op minimaal 250 Watt per m2. Wil je meer comfort bieden reken dan op 350 Watt per m2. En hoe minder beschutting er is, hoe meer Watt, hoe meer heaters je nodig hebt. Vraag hierover advies bij je leverancier.


#6 - Heaters en muziek – de ideale combinatie

Wat een uitvinding vinden wij dit: heaters en tegelijkertijd een muziekbox! Een prachtige combinatie en zeer geschikt voor de horeca! Maar ook leuk voor thuis in de tuin natuurlijk.

 

Cadeautip: ben origineel en geef een hippe heater cadeau!

Niet het eerste cadeau waar je misschien aan denkt, maar de terrasverwarmers van tegenwoordig zijn een lust voor het oog. Daarmee vinden wij ze ook heel geschikt als stoere-mannen-cadeau. Uiteraard ook leuk voor (stoere) vrouwen!! Een mooi vaderdagcadeau, moederdagcadeau, kerstcadeau of verjaardagscadeau. Leuk om te geven, leuk om te krijgen!

Wij wensen jullie veel warme en gezellige buitenavonden toe!

RELATED ARTICLES

Titel

Commentaar